Tentoonstelling Madame Jeanne zoekt vrijwilligers

Het is met eerbied dat Merchtemnaren mevrouw Jeanne De Smedt-Van Ginderachter ‘Madame Jeanne’ noemen. Jeanne Van Ginderachter overleed op 9 januari 2018. Ze was 93. Ze was de dochter van Jozef Van Ginderachter die in 1928 – toen zijn enige dochter Jeanne twee jaar oud was – het speciale bier Ginder-Ale dat genoemd werd naar zijn familienaam. Ginder-Ale zou Brouwerij Martinas laten uitgroeien tot één van de grootste brouwerijen in het land.

In 1991 werd de productie in Merchtem stil gelegd en door brouwerijgigant Interbrew (het huidige AB Inbev) overgebracht naar Leuven. Vorig jaar besliste AB Inbev om niet langer Ginder-Ale te brouwen. Daarmee verdwijnt het ooit zo succesvolle biermerk (Ginder-Ale, dat is geen klein bier) in de plooien van de brouwersgeschiedenis.

Jeanne Van Ginderachter, erevoorzitter, met Mark Vanderstraeten,
voorzitter van Koninklijke Muziekvereniging Concordia

Maar Madame Jeanne en de familie Van Ginderachter zijn in Merchtem nog lang niet vergeten. Al zeker niet door de Koninklijke Muziekvereniging Concordia, in de volksmond: de fanfare, waarvan zij de bezielers en grote sponsors waren. Drie jaar voor haar overlijden bracht Concordia zelfs een biertje op de markt dat Madame Jeanne werd genoemd. Concordia mocht in 2015 immers zijn 150ste verjaardag vieren.

Ook de gemeente wil Jeanne Van Ginderachter eren omwille van haar sociale ingesteldheid. Zij zette zich in voor het lot van de arbeiders van de brouwerij en hun familie en was stichter en voorzitter van Serviceclub Zonta Brussel Zavel, een serviceclub die zich inzet voor gelijke kansen voor vrouwen. Na het voltooien van de verbouwingswerken aan de gebouwen van de voormalige brouwerij wil de gemeente het pleintje op de hoek van de Langensteenweg en de Kattestraat de naam van Jeanne Van Ginderachter geven.

Er wordt ook werk gemaakt van een tentoonstelling over de brouwerij en de brouwersfamilie. Schepen David De Valck zoekt een aantal vrijwilligers die werk willen maken van zo’n tentoonstelling. Uiteraard wordt het eerst gekeken naar mensen die al jaren bezig zijn met het verzamelen van alles wat met de Ginder-Ale, de familie Van Ginderachter en de fanfare te maken heeft. Wie zich geroepen voelt om zijn of haar steentje bij te dragen, kan contact opnemen met de schepen via 0495 52 17 36 of david.devalck@merchtem.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk