AB Inbev bevestigt: Nu ook geen Ginder-Ale meer

Na het aangekondigde laatste brouwsels van Op-Ale zou nu ook Ginder-Ale van de markt verdwijnen. Het gerucht ging al een paar dagen maar wordt nu bevestigd door schepen en Ginder-Alekenner David De Valck. Wat sommigen al lang wisten wordt ook door hem bevestigd: in de flesjes met een etiket Ginder-Ale zat al lang niet meer het bier dat ooit nationale en internationale uitstraling had.

Het nieuws werd ons ondertussen bevestigd door de dienst Externe Communiatie van AB Inbev: “De laatste biertjes worden deze maand gebrouwen in de brouwerij. We betreuren dat de trouwe fans het bier zullen moeten missen. Binnen de brouwerij draagt een bier met een beperkte oplage als deze bij aan de toegenomen capaciteitsuitdagingen. Vandaar ook de spijtige beslissing om Ginder Ale stop te zetten”.

De brouwerij waar later Ginder-Ale zou gebrouwen worden, werd in 1871 gesticht door de ouders van componist August De Boeck. In 1888 kwam het bedrijf in handen van de familie Van Ginderachter die de zaak omdoopte tot Brouwerij Martinas. In de jaren ’50 was dit de derde grootste brouwerij van het land. Tijdens de wereldtentoonstelling van 1958 maakte het bier furore. Toch werd in 1973 beslist om de brouwerij over te laten aan de groep Artois, het latere AB Inbev. Die besliste in 1989 om de brouwerij in Merchtem te sluiten. De Ginder Ale werd sinds 1991 in een andere vestiging van AB Inbev gebrouwen.

Ginder-Ale behoorde tot de categorie van amberkleurige bieren van hoge gisting. Het had een alcoholpercentage van 5,1%. AB Inbev had met Vieux Temps al een biermerk in deze categorie. Ook Op-Ale en Palm behoren tot de amberkleurige bieren van hoge gisting. Ginder-Ale degradeerde, zoals Op-Ale, tot een bier dat vooral lokaal nog werd gedronken. Dat leidde tot een drastische daling van het brouwvolume. Grote groepen als Alken-Maes (Op-Ale) en AB Inbev (Ginder-Ale) zien dus blijkbaar geen toekomst meer in de Spécial Belge groep met amberkleurige bieren.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk