Winkelen in tijden van Corona

Delhaize reserveerde de periode tussen 8 en 9 uur voor 65-plussers. Wij gingen deze moregen (18 maart) een kijkje nemen in de Delhaize in de Puursstraat in Merchtem. Wij komen om 8.30 de parking opgereden en merken dat er al een heel lange wachtrij staat met mensen achter (nog) lege karretjes. De overgrote meerderheid zijn echt wel 65-plussers alhoewel we hier en daar toch ook een jongere persoon bemerken.

Sommigen wachtenden dragen handschoenen, een enkeling ook een mondkapje. En er wordt netjes afstand gehouden. Er wordt over koetjes en kalfjes gesproken maar het corona-virus is echt wel gespreksonderwerp nummer één. Er wordt ook opvallend veel met het thuisfront gebeld om te zeggen ‘hoe lang het hier nog gaat duren’. Een dame uit de zorgsector, nog in uniform, hoeft niet in de rij te gaan staan. Niemand mort. Het respect voor de mensen uit de zorgsector is groot

Aan de ingang worden de klanten met mondjesmaat binnengelaten door de mensen van de security. Men houdt zich strikt aan de voorschriften van de overheid en heeft ook een aankoopbeperking van 2 exemplaren per klant per artikel ingevoerd om het hamsteren tegen te gaan. Een dame heeft een boek meegebracht om de wachttijd nuttig in te vullen. Op een groot scherm tegenover de ingang is een ledbord geplaatst dat constant info geeft over de veiligheidsmaatregelen van de virusexperts.

Als het onze beurt is merken we dat – ondanks de beperkingen – er geen keukenrol of toiletpapier meer in de rekken staat. Maar iedereen gedraagt zich netjes, er wordt gewinkeld zonder echt te hamsteren. Sommigen hebben zelfs voor twee of drie zaken een uurtje in de rij gestaan.

In de winkel worden de rekken regelmatig aangevuld. Alle werknemers van Delhaize dragen handschoenen. Hier is alles pico bello georganiseerd en worden de voorschriften gevolgd.

Ook in andere supermarkten in de regio is de situatie vergelijkbaar.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk