Kantoor in radartoren?

De eigenaar van de voormalige radarpost van het Belgische leger (aan de Romeinse baan) wil de toren op zijn eigendom verbouwen om er een kantoorruimte in te richten. De toren is 70 meter hoog en heeft in het bovenste gedeelte twee platformen. Die wil de eigenaar graag uitbreiden met een overkapping om deze ruimten in te richten als kantoorruimte. In het binnenste gedeelte van de voormalige radartoren is er een trap maar omwille van de brandveiligheid zou de eigenaar ook een lift moeten installeren.

ME Radartoren 3Eén en ander werd uit de doeken gedaan tijdens de infovergadering die werd georganiseerd door het gemeentebestuur i.s.m. het studiebureau Antea. De plannen zijn nog vaag maar het gemeentebestuur wil een RUP opmaken met de bedoeling het voormalige militaire domein (een witte vlek op het gewestplan) om te vormen tot parkgebied. Het ligt trouwens tussen twee kasteeldomeinen.

De eigenaar die het domein ondertussen helemaal in zijn bezit heeft, zou het bestaande gebouw voor de militairen verder mogen gebruiken als woning. Hij vraagt nu ook om de toren te mogen verbouwen om er kantoorruimte in te richten. Die zouden zich dan wel op 57 tot 66 meter boven de begane grond bevinden. Omwonenden vrezen voor ‘inkijk’ in hun tuinen en woningen.

In het poortgebouw (en het hoofdgebouw, nu woning van de eigenaar) zou een beperkte bed & breakfast activiteit georganiseerd kunnen worden.

De gemeente heeft een studiebureau aangesteld om het tot stand komen van een RUP (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) te begeleiden. Naar de eigenaar toe zou de gemeente vragen de verbouwde toren bij speciale gelegenheden als de Open Monumenten Dag of voor schoolbezoeken open te stellen. Bewoners die zich betrokken voelen kunnen nog tot 22 oktober hun ideeën overmaken aan het gemeentebestuur, via de website van de gemeente (merchtem.be), via een brief of e-mail naar de dienst omgeving, omgeving@merchtem.be.

ME Radartoren 2

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk