Afscheid van een burgemeester

Eddie De Block is momenteel aan zijn laatste dagen als burgemeester van Merchtem bezig. Een mooi einde van 24 jaar politiek engagement. In die 24 jaar was hij 6 jaar OCMW-voorzitter (op dat ogenblik de jongste OCMW voorzitter van het land)  en 18 jaar burgemeester. Wij hadden een gesprekje met hem.

eddie de block 2Eigenlijk was je voorbestemd om Geert De Block te heten? Hoe werd het dan toch Eddie?

Mijn vader, Jan De Block, moest mij ‘gaan aangeven’ bij de burgerlijke stand. In die tijd gebeurde dat met vrienden en werd er eigenlijk een beetje ‘een feest’ van gemaakt (er werd menig pintje getrakteerd). In het café rechtover het gemeentehuis werd door de stamgasten naar de radio geluisterd. Eddy Merckx won overtuigend in de Ronde van Italië en papa besliste : ‘Het wordt een winnaar, hij zal Eddie heten!’. Eens terug in het moederhuis heeft hij het aan ons mama gezegd…

Eddie, wat heeft je 24 jaar geleden aangezet om in de politiek te stappen?

Ik was reeds tien jaar actief in jeugdhuis TRONK in Peizegem waar menig debat over de gemeentepolitiek aan de toog is gevoerd. We kwamen als jeugd in de gemeentepolitiek niet aan bod. Ik heb toen gezegd dat er iemand moest proberen om in de gemeenteraad te geraken. Mijn politieke loopbaan is van daaruit ontsproten.

Je werd OCMW-voorzitter. De OCMW-raad was vroeger een ‘orgaan’ dat vooral in de schaduw werkte. Wat zijn je realisaties als OCMW-voorzitter?

Inderdaad, velen dachten dat OCMW voorzitter , reeds het begin van het politieke einde was. Ik ben er- juist doordat er daar niets gebeurde – meteen ingedoken. We zorgden voor de start van het dossier ‘nieuw rustoord’, waar enkel al vage plannen over bestonden. We rooiden de boomgaard met versleten appel- en perenbomen om nieuwe serviceflats te bouwen. Er kwam een gestructureerde poetsdienst en warme maaltijden aan huis evenals een tweedehandswinkel. En, niet onbelangrijk we hebben het OCMW financieel gezond gemaakt.

Zes jaar later was je dan burgemeester. In een coalitie met … ?

De coalitie werd gemaakt met BURGER, een scheurlijst van de voormalige VU, met kopman Luc Van Weyenbergh. Ik had de keuze om een coalitie te vormen maar na 13 klachten bij de Provinciegouverneur tegen mij als OCMW voorzitter door de CVP-coalitiepartner destijds, was de keuze gemakkelijk. Ik ben nog steeds blij toen voor Luc te hebben gekozen. Velen dachten dat de meerderheid met een zetel op overschot niet zou standhouden (ook binnen mijn eigen partij) , maar onze samenwerking gaf schitterende resultaten en de verkiezingen daarop veroverden we een absolute meerderheid,

ME Eddie De BlockOnder jouw burgemeesterschap is er zoveel gerealiseerd. Wat vind je nu het allerbelangrijkste?

Inderdaad , onder mijn ‘leiderschap’ is er zoveel gerealiseerd dat de opsomming te lang is. Het allerbelangrijkste dat ik zal onthouden is de appreciatie door de kiezer: 3606 voorkeurstemmen . Merchtem stond achter mij omdat ik mijn slogan ‘Altijd en Overal’ effectief heb waargemaakt. Steeds aanwezig zijn op de plaatsen waar mensen samenkomen om vooral luisteren waar de Merchtemnaar nood aan heeft en dat omtoveren in beleidsdoelen, is iets waar een burgemeester het meest van geniet. Ik ben ook fier dat ik nooit iets heb gedaan uit winstbejag of zelfverrijking.

Wat is je grootste ontgoocheling in je politieke carrière?

Mijn grootse ontgoocheling is dat mensen ongestraft zijn gebleven omdat ze op het ‘juiste moment’ zijn ‘ziek gevallen’ – voorafgaand aan hun pensioen, en het stafdossier werd aanzien als ‘zonder onderwerp’ met als uitleg dat je niemand kan sanctioneren die de job niet meer doet. Het aller moeilijkste moment was het aanhoren van 6 jonge mensen in een dossier over ‘grens- overschrijdend gedrag’. Ik heb toen nachten wakker gelegen , met de gedachte ‘Moest dit met mijn eigen zoon gebeuren, dan zou ik het als papa het anders oplossen…’ Toen werden verhalen die we dagelijks in de media horen, werkelijkheid in mijn eigen gemeente. Ik probeer om tussen al de hele mooie en leuke en belangrijke dingen die ik heb gedaan, dit te vergeten, maar jammer voor mezelf: het lukt niet.

Is er iets wat je onze lezers nog zou willen meegeven? Of je mede-politiekers?

Luister naar de mensen, maar wees op je hoede voor mooipraters. Probeer voor iedereen goed te doen – hoewel dat nooit lukt – en geniet van je politieke carrière.

Zie je in je zoon Jan een toekomstige politicus of heeft hij daar geen interesse voor?

Toch wel, Jan is geïnteresseerd in onze maatschappij en zeker in Merchtem.  Hij heeft het in de genen van beide kanten. Mijn vrouw Marleen was steeds mijn steun en toeverlaat. Zij gaf mij vaak andere inzichten op bepaalde situaties, die een positieve invloed hebben gehad op enkele van mijn beslissingen. Achter elke sterke man staat een sterke vrouw. Dit is bij ons absoluut het geval.

En nu? Waarmee gaat Eddie De Block zich bezig houden?

Ik heb een hele mooie job bij Delhaize, met veel verantwoordelijkheid en inspraak. Mijn vrije tijd wordt echt ‘Quality-time’: tijd voor mijn familie en vrienden. Als voorzitter van het voetbal voor mensen met een beperking bij KHO Wolvertem-Merchtem, hoop ik ook voor deze mensen mijn steentje bij te dragen. Mijn hobby, het maken van vogelnestkastjes, wil ik wat verfijnen, het onderhouden van onze tuin – en vooral ervan genieten – staan tevens bovenaan het lijstje. Meedoen met de activiteiten van Natuurpunt zal vanaf 2019 ook opnieuw kunnen.

Ik voel me een gelukkig man en ik ben blij dat al wat ik heb opgebouwd met Maarten in goede handen is gekomen. Ik heb Merchtem op de kaart gezet en ben blij dat onze mooie gemeente in de juiste handen is terecht gekomen. Veel succes toegewenst aan Maarten en zijn ploeg!

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk