Over humor en friet

Woensdagavond werd in het gemeentehuis van Merchtem het boek ‘Van Aardappel tot Friet’ voorgesteld van Merchtemnaar Eddy Cooremans en mede-auteur André Delcart uit Sint-Gillis-Dendermonde.

De raadzaal was volgelopen voor een luimige, humoristische voorstelling van een bijzonder boek. Eddy Cooremans nam zelf – en met verve – de rol van ceremoniemeester op zich. De anecdotes – over Jef Ket (Jozef Van Veer) en Koningin Mathilde (Mathilde van België) – vlogen in het rond.

Ook burgemeester Eddie De Block tapte uit het humoristisch vaatje. Tijdens een ernstiger moment kreeg Eddy uit handen van Navefri-voorzitter, Bernard Lefèvre, de medaille van Officier in de Nationale Orde van de Gulden Puntzak. Dat is de op één na hoogste onderscheiding onder de frituristen.

Nadien konden de aanwezigen aanschuiven voor een gehandtekend exemplaar van ‘Van Aardappel tot Friet’, een drankje en … natuurlijk, een puntzakje met frietjes. Daar zorgde zijn echtgenote Joséé en het hele gezin Cooremans voor.

Het boek ‘Van Aardappel tot Friet’ telt 304 bladzijden en niet minder dan 120 illustraties uit de omvangrijke collectie van Eddy. Daarin doet hij o.m. de geschiedenis van de aardappel (die uit Zuid-Amerika komen) en de friet (Napoleon zou in 1815 ‘lekkere frietjes’ gegeten hebben nadat hij ‘Belgische’ soldaten stukjes aardappel zag frituren in een ketel). Maar ook chips en frituren en al hun benodigdheden komen aan bod.

“Van Aardappel tot Friet” werd heel verzorgd uitgegeven door Stichting Kunstboek uit Oostkamp en ligt binnenkort in de boekhandel. Misschien een ideale tip voor een origineel eindejaarsgeschenk. Hieronder geven wij u graag een paar sfeerbeelden van de boekvoorstelling. Klik om de foto’s groter te bekijken.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk