Burgemeeesters op ramkoers

Er zit een haar in de boter van de relatie tussen Nadia Sminate, N-VA burgemeester van Londerzeel, en Eddie De BLoc, Open VLD  burgemeester van Merchtem. En dat haar in de boter heet Zanzibar. Zanzibar is een pop-up lounge bar op het grondgebied van Steenhuffel (Londerzeel)  maar dicht tegen de grens met Merchtem.

Zanzibar, dat zijn vier jonge ondernemers die vorig jaar met succes een pop-up lounge bar openden op Linthout (Merchtem). Een schot in de roos, zo bleek. Maar de mannen achter Zanzibar vroegen uitbreiding van de openingsdagen en dat zag Merchtem niet meteen zitten. Om verschillende redenen: mogelijke overlast, verkeersoverlast en concurrentie met de gevestigde horecazaken. Daarop trok Zanzibar naar de buurgemeenten van Merchtem. Ook Opwijk zag een pop-up niet zitten maar bij Nadia Sminate, burgemeester van Londerzeel, kregen ze wel gehoor.

Onlangs opende dus de tweede versie van Zanzibar aan de kruising van twee landbouwwegen die allebei Smisstraat heten. Buurtbewoners gingen meteen al aan de alarmbel hangen. Zij klagen over geluidsoverlast die hen belet te slapen en chaotisch en gevaarlijk verkeer op de smalle landbouwwegen.

De politie van de zone AMOW kwam ter plaatse en verbaliseerde heel wat automobilisten die onterecht de landbouwwegen gebruiken om de pop-up bar te bereiken. Er werd ook gecontroleerd op alcoholgebruik. Nadia Sminate contacteerde het gemeentebestuur van Merchtem om autoverkeer op de verkavelingswegen toe te laten. Maar burgemeester De Block denkt er nog niet aan om dit toe te staan. “Als de leerkrachten van onze eigen tuinbouwschool geverbaliseerd worden dan gaan we geen uitzondering maken voor de bezoekers van de pop-up. Wij gaan geen gevaarlijke toestanden op onze landbouwwegen creëren,” zegt burgemeester De Block.

De relatie tussen Sminate en De Block had al een serieuse knauw gekregen toen Sminate eerst akkoord ging met het plaatsen van twee windturbines op het grondgebied van Merchtem (in de onmiddellijke buurt van de huidige pop-up) maar nadien bezwaar aantekende bij diverse instanties.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk