Is dit de inktpot van August De Boeck?

Een paar jaar geleden kreeg burgemeester Eddie De Block van Sofie Van der Elst een inktpot die nog aan haar grootmoeder had toebehoord. Zij zou die gekregen hebben na de dood vn August De Boeck en de intkport en pen zouden aan de meester hebben toebehoord. De vader van Sofie Van er Elst was een foorreiziger. Zij woonde met haar mama en papa in de winter in bij de grootouders. Grootmoeder was Sofie Roelandts (gehuwd Van der Elst) en bijgenaamd Sofie Mot.

Sofie Mot zou in haar meisjestijd een (korte) vrijage hebben gehad met Meester De Boeck. Na de dood van de componist zou zij van zijn huishoudster de inktpot hebben gekregen met de boodschap “een souvenir aan uw vroeger lief”. Dat is tenminste de versie die kleindochter Sofie (ook Sofieke Mot genoemd). Zij schonk de inktpot aan burgemeester Eddie De Block, die nog ‘ver familie’ is.

Sommigen twijfelen aan de echtheid van de inktpot, ten minste aan de bewering dat hij aan August De Boeck zou behoord hebben. Maar de familie van Sofie Mot was van eenvoudige komaf (moeder was een Merchtemse vroedvrouw die honderden kinderen op de wereld heeft geholpen) en had zeker geen zaken als een dure inktpot in huis.

Ook burgemeester De Block twijfelt niet aan de echtheid van het verhaal. Ook Sofie Van der Elst houdt haar verhaal staande. “Zo heb ik het mijn ouders altijd horen vertellen. Zij reisden op de kermis in een eenvoudige woonwagen. Hoe zouden zij aan zo’n mooie inktpot zijn geraakt en vooral wat zouden ze er mee aangevangen hebben”.

Op zondag 22 april opent het August De Boeck museum in het August De Boeckhuis in Merchtem zijn deuren.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk