Brood en zout voor schepen

Schepen David De Valck kwam vorige zaterdag de Roemeense delegatie groeten die er een demonstratie van de traditionele martisor (een gelukbrengend sieraadje aan een rood en wit koordje) gaven. Hij werd door de dames van dansgroep Floare de Colt (Edelweiss) ontvangen met brood en zout, nog een mooie Roemeense traditie.

Met een tiental waren ze naar Merchtem gekomen: Roemenen uit Brussel en Asse die deel uitmaken van de folkloristische dansgroep Floare de Colt. De bedoeling was vooral de zaterdagse klanten van AD Delhaize te laten kennis maken met een stukje Roemeense traditie: de martisor.

In de eerste week van maart schenken de Roemenen aan vrienden, familieleden en geliefden een rood-wit koordje met daaraan een kleine geluksbrenger. De naam van dat kleine dingetje is afgeleid van de Roemeense naam voor de maand maart en brengt gezondheid en geluk voor wie hem draagt.

Schepen van cultuur David De Valck kwam hen, namens de gemeente, begroeten. Hij werd op een traditionele manier verwelkomd met brood en zout. En hij kreeg natuurlijk een martisor opgespeld. Hopelijk heeft hij in zijn tuin op het einde van de maand een bloeiende fruitboom om die martisor aan een tak te hangen. Dit gebaar verwelkomt de lente en garandeert een heel jaar lang geluk en een goede gezondheid.

MARTISOR FDC 1 MARTISOR FDC 6 MARTISOR FDC 4

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk