KAJ Peizegem kreeg bezoek uit Peru

De meisjes van KAJ Peizegem mochten gastvrouw spelen voor een aantal collega’s uit Peru. Vanaf 12 november maakten die een rondreis in Vlaanderen die hen om. In Bocholt, Bornem, Kortrijk, Brugge, Roeselare en … Peizegem bracht. Er werd samen gegeten en daarna stonden er allerlei speelse activiteiten op het programma.

Goeiedag ging op bezoek en had een praten met Fiorella Calderón. Zij was de enige in de groep die een mondje Engels praatte en wanneer het niet echt lukte, zorgde Rita Vandeloo (tot voor kort gemeenteraadslid voor Groen) voor een vertaling uit het Spaans.

MERCHTEM KAJ PERU 2
Fiorella Calderón

Fiorella is lid van de JOC (de Peruviaanse tegenhanger van de KAJ) van de hoofdstad Lima, een stad met 14 miljoen inwoners, meer dan heel ons land. Peru heeft zo’n 34 miljoen inwoners.

Wat is je positief opgevallen aan ons land?

Dat alles hier goed georganiseerd is en alle steden te bereiken zijn met treinverbindingen. In Peru zijn enkel de 5 districten met elkaar verbonden. Hier is het verkeer en het openbaar vervoer goed geregeld. Lima heeft een ontzettend druk verkeer.

Waarom ben je lid van de JOC ?

Omdat de JOC kansen biedt voor sociaal engagement, geeft vorming en bracht mij in contact met andere realiteiten dan de mijne. Mijn vader is een zelfstandig opticien, mijn moeder is huisvrouw. Zij waren ook lid van de JOC. Vandaag zet mijn moeder zich in voor een organisatie die het opneemt voor (arme) dienstmeisjes.

Heb je broers en zussen?

Wij waren thuis met zes kinderen. Momenteel zijn ze volwassen en hebben ze elk hun leven en hun job. Zelf ben ik vrijgestelde en ik ben zelfs nationaal voorzitster van de JOC geweest. Daarnaast heb ik heel wat (tijdelijke) jobs gehad. Ik ben ook in de VS geweest en heb daar de discriminatie tegenover mensen uit Latijns-Amerika aan den lijve ondervonden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk