Over koetjes en kalfjes

Het is leuk praten over koetjes en kalfjes met Jos en Kathleen van de Potaerdehoeve want zij weten daar alles over: op hun boerderij leven zo’n 230 grote en kleine runderen. 130 melkkoeien worden er optimaal verzorgd: borstels, ventilatoren, melkrobots, een mestrobot en nog veel meer voorzieningen zorgen ervoor dat het leven van hun melkkoeien er aangenaam is. Zo aangenaam dat ze, samen met nog twee andere bedrijven in Vlaanderen, genomineerd zijn voor een Bioveiligheid Award van Dieren Gezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen.

Jos is al de vierde generatie van de familie Van den Houte die op de Potaerdehoeve met vee en veevoer in de weer is. Eigenlijk zag hij het als jonge man niet echt zitten. “Maar,” zegt zijn echtgenote Kathleen, “hij is helemaal opengebloeid eens hij de beslissing had genomen het bedrijf toch verder te zetten. Naast het verzorgen van de melkkoeien en het telen en verwerken van aangepast veevoeder is hij een gepassioneerd fokker. Met kunstmatige inseminatie probeert hij ons koeienras te perfectioneren”.

Maar de Potaerdehoeve is veel meer dan een melkveebedrijf. Het boerenhof stamt uit het midden van de 18de eeuw. De monumentale schuur, die Jos en Kathleen helemaal gerestaureerd hebben, heeft een schitterend dakgebinte en dient momenteel om bezoekende klasjes of groepen een aangenaam onderdak te bieden mocht de weergoeden wat tegenspartelen. Je kan in de Potaerdehoeve trouwens ook verjaardagsfeestjes organiseren. Leuk én leerrijk om met de kinderen het melkveebedrijf te bezoeken.

Zelf hebben Jos en Kathleen vier kinderen: Louis (10), Hélène (8) en de tweeling Elise en Stéphanie (6). Het spreekt vanzelf dat die zich kunnen uitleven op de boerderij van mama en papa. Als je bij de pinken bent, kan je in de Potaerdehoeve ook vernemen welk soort dier ook ‘pink’ wordt genoemd want dePotaerdehoeve is ook een kijkboerderij. Bezoekende klasjes kunnen zelfs subsidies voor hun bezoek aanvragen via ‘melk4kids.be’.  (jvm)

Als je de Potaerdehoeve wil helpen om de Bioveiligheid Award binnen te halen, dan kan je stemmen via https://mijnmaniervanwerken.be/stemmen .

Melkveebedrijf Potaerdehoeve (Jos en Kathleen Van den Houter-Laureys), Strijdlandstraat 5, Merchtem, info@potaerdehoeve.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk