Steltenoorlog op komst?

De Naamse Steltenlopers gaven onze Merchtemse trots een schot voor de boeg door te stellen dat de Merchtemse Steltenlopers niet passen in de historische evocatie die de Brusselse Ommegang is. De Naamse Steltenlopers willen dat de Ommegang de Merchtemnaren uit het programma schrappen ten voordele van …  de Naamse Steltenlopers. Dat berichtte Het Nieuwsblad gisteravond op zijn website.

Echasseurs Namurois
De Naamse Steltenlopers

De Naamse Steltenlopers zijn van oordeel dat het ‘gevecht’ dat de Merchtemnaren steevast brengen op de Grote Markt op geen enkele manier bijdraagt tot de historische evocatie. De Brusselse Ommegang (begin juli) is de historische reconstructie van het bezoek van Keizer Karel aan Brussel bracht in 1549.

Wie heeft de langste?

Roger Daelemans, voorzitter van de Merchtemse Steltenlopers, reageert rustig: ‘Ik voel vooral jaloezie van onze Naamse collega’s omdat wij al zeventig jaar deel uitmaken van de Brusselse Ommegang. Maar als wij de beide groepen vergelijken dan zijn wij veel talrijker en onze stelten veel hoger. De Namenaren lopen op stelten van 1 meter, onze hoogste stelten zijn meer dan 4 meter onder de voet’.

Allicht speelt ook de aanvraag van de Steltenlopers van Namen om erkend te worden als immaterieel erfgoed een rol in deze aanval. Ook de Merchtemse Steltenlopers willen tegen 2020 (de 75ste verjaardag van de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem) de titel van Immaterieel Erfgoed van de UNESCO verwerven. Jaloezie op hoog niveau?

Voor ons is het duidelijk: onze Steltenlopers hebben een grote internationale reputatie, ze hebben Merchtem, Brabant, Vlaanderen én België op de kaart gezet en daarom alleen al verdienen ze een plek in de Brusselse Ommegang. Misschien eens een steltengevecht Merchtem-Namen organiseren bij de Merchtem op Stelten van volgend jaar?

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk