Dood met de kogel voor Oud Soldaten Peizegem

Dood met de kogel is de zwaarste straf die een militaire rechtbank kan en kon uitspreken. Dat konden we leren uit een lezing van Miel De Cock voor de Oud Soldaten van Peizegem. Het wordt stilaan een traditie om op de vooravond van 11 november een informatieve avond te organiseren voor al wie zijn historische kennis over de grote wereldbrand wil bijschaven.

Dat was dit jaar niet anders. Miel De Cock had het – voor een geïnteresseerd publiek – over de verplichte arbeid waartoe Vlaamse jongens en mannen door de Duitse bezetter werden verplicht. Met verve lichtte Miel De Cock het verschrikkelijke lot van deze mensen toe: werken tegen een hongerloon, slechte voeding, slechte medische verzorging en willekeur in de behandeling die liet denken aan de kampregimes van de oorlog die minder dan dertig jaar later zou volgen.

Na een korte pauze volgde een uiteenzetting over de soldaten die, vooral in het beginjaar van de eerste wereldoorlog, werden gefusilleerd wegens ‘desertie of weerspannigheid’. Voorzitter Jos Saerens beloofde dat Miel De Cock volgend jaar met een nieuw onderwerp mocht terugkeren. Schepen Mario Vandevelde bedankte de Oud Soldaten van Peizegem voor de vele inspanningen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk