Lou bezoekt basisschool Sint-Donatus (+ foto’s)

Sandra Grand’Orge (directeur) en juf Erika van de tweede en derde kleuterklas hadden een belangrijke gast vandaag: Lou kwam op bezoek. Lou is het hoofdpersonage van een vernieuwend kleuterboek geschreven en getekend door Kathleen Amant. Maar Lou is meer dan een boekje.. Het is een geïntegreerd didactisch project dat is ontstaan op vraag van de provincie Vlaams-Brabant en mee vorm kreeg door Ҫavaria, de belangenvereniging van holebi’s en transgenders.

‘Lou op weg naar school’ is het eerste boekje in een reeks waarin diversiteit en inclusie als evident worden voorgesteld. Het boek gaat niet over een gehandicapt kindje maar de aanwezigheid van een kindje in een rolstoel is ‘gewoon’ in de prentjes van Kathleen Amant. Zo is het ook evident dat de stereotype mannelijke beroepen ook door een vrouw uitgeoefend worden. En Lou heeft twee papa’s.

Naast het boekje dat echt allesomvattend werkt (je vindt op elke bladzijde een beroep, je kan er wiskunde, verkeer, gezonde voeding en nog zoveel meer als werkthema mee ondersteunen) is er een didactisch pakket dat werkt met uiteenlopende didactische vormen: puzzels, een memoryspel met diverse gezinsvormen, een plattegrond met bijhorende huizen, een prentenset met beroepen en nog heel wat meer.

Kathleen Amant kwam naar de basisschool Sint-Donatus om er uit haar boekje voor te lezen voor de kleuters van juf Erika. Zij had het gezelschap van Steven De Baerdemeaeker van Ҫavaria, provinciaal gedeputeerde voor onderwijs Marc Florquin en Evelien Van Helmont van de provinciale dienst onderwijs.

Het boekje ‘Lou op weg naar school’ wordt uitgegeven door uitgeverij Clavis en is binnenkort in de gewone boekhandel beschikbaar. Elke basisschool krijgt van de provincie Vlaams-Brabant drie basispakketten in de loop van de maand oktober. Scholen en leerkrachten kunnen het boekje vanaf 12 oktober aankopen via schooluitdekast.be

Het boekje was een prettige verrassing voor Lou Schepens, de enige Lou in de hele school, in de klas van juf Erika. Sint-Donatus kreeg de absolute primeur van het project, deels omdat de school ook mensenrechtenschool is.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk