Watermolen Langevelde staat te koop

Op Immoweb staat een uniek Merchtems gebouw te koop: de watermolen op Langevelde. Het molendomein is sinds generaties in het bezit van de familie De Smedt.

Smettesmolen kent een heel lange geschiedenis. De oudste sporen gaan terug tot de 15de eeuw. De huidige gebouwen zijn iets meer dan 100 jaar oud maar het interieur (zie foto) is nog zeer authentiek.

De laatste molenaar was Cyriel De Smedt. In 1961 werd de bedrijvigheid stil gelegd en werd de turbine verwijderd. Een oude pletmachine werd nog wel occasioneel gebruikt om dierenvoeding uit graan te bereiden.

De gemeente Merchtem liet ook een onderzoek uitvoeren om te zien of de molen gebruikt zou kunnen worden om elektrische stroom op te wekken maar dat bleek niet mogelijk.

De molen is ook nauw verbonden met de Merchtemse Steltenlopers waar de familie De Smedt een belangrijke rol in speelde en nog steeds speelt. Het is te hopen dat de nieuwe eigenaar (samen met de hoeve- en molengebouwen worden ook twee weiden verkocht) het karaktervolle interieur voor het nageslacht bewaart. Het gebouw is echter niet beschermd als monument.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk