Eddie De Block bevestigt geruchten over laatste legislatuur

Het nieuws zorgde deze morgen voor enige beroering: burgemeester Eddie De Block (48) zal geen kandidaat meer zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. “Ik zal dan 24 jaar in de politiek hebben gestaan. Ik heb mij heel die tijd met hart en ziel ingezet voor mijn mandaat, eerst 6 jaar als OCMW-voorzitter,  daarna al  bijna 16 jaar als burgemeester,” verklaarde Eddie De Block aan onze medewerker. Hij voegt er onmiddellijk aan toe tot de laatste dag het beste van zichzelf te blijven geven.

Als redenen om er mee te stoppen haalt hij aan dat zoveel jaren inzet in de politiek een zware tol eist van je privé leven. “Ik heb mij altijd voor het volle pond ingezet, letterlijk dag en nacht, in goede en in minder goede tijden. Ik heb dat graag gedaan maar het heeft ook zijn tol geëist. Ik denk niet dat ik dat engagement nog zes jaar lang zou kunnen waarmaken”. Een tweede reden is professioneel, “ik heb recent een nieuwe professionele uitdaging opgenomen in een groot bedrijf. Ik wil ook daar de nodige tijd kunnen in investeren”.

Ik zou tegen mijn opvolger nu al willen zeggen: “Neem het niet te licht op. Zo’n burgemeestersmandaat vraagt heel wat van hem of haar die het opneemt”.

Op de vraag of hij effectief ook niet meer op de lijst zal staan, antwoordt De Block bevestigend. “Ik wil niet aan kiezersbedrog doen. Als je op de lijst gaat staan moet je daarna ook een mandaat opnemen als de kiezer je daarvoor heeft aangeduid. Ik heb dat eerst zes jaar gedaan als OCMW-voorzitter. Toen ik 33 was werd ik burgemeester”.

Na Ella De Neve verliest de Lijst van de Burgemeester in 2018 dus haar grootste boegbeeld. Onder welke vorm en onder welke naam verder wordt gegaan, is een beslissing die de kandidaten in 2018 in de aanloop naar de verkiezingen zullen moeten nemen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk