Niet zes maar drie windturbines in Peizegem?

De provincie Vlaams-Brabant organiseerde een heus ‘windparlement’ over de mogelijkheden om het windmolenpark in de provincie aanzienlijk uit te breiden. Vlaams-Brabant hinkt immers achterop als het gaat over opwekken van energie via windturbines.

Dat heeft o.m. te maken met het feit dat slechts 2,2 procent van het grondgebied in aanmerking komt voor de inplanting van windturbines. Dat lage cijfer valt voor een groot deel te verklaren door de zones van luchtvaartbeperking door de luchthavens van Zaventem en Beauvechain.

Op dit moment zijn er effectief 20 windturbines in Vlaams-Brabant gebouwd. Ze staan in Asse (4), Beersel (2), Diest (5), Halle (3), Kapelle-op-den-Bos (3) en Sint-Pieters-Leeuw/Beersel(3).

“Tot nu toe gaven we een vergunning voor 57 windturbines en weten we dat er minstens 27 windprojecten bestaan die nog geen vergunning aangevraagd hebben”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Het gaat dan onder meer om de 19 turbines van het windpark langs de E40 in Hoegaarden, 3 windturbines op het grondgebied van Merchtem en 5 turbines voor het windproject Landen-Gingelom”.

Tijdens het windparlement discussieerde 260 afgevaardigden van de provincie en de gemeenten over alle aspecten van het inplanten van windturbines. Onder hen burgemeester Eddie De Block en raadslid Lien Casier (omcirkeld op de foto) en een delegatie van Groen die bestond uit Sarah Sneyers en Hugo Verwimp (vijf rijen hoger, omcirkeld).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk