Verkoop oud-gemeentehuis weer stap dichterbij: kandidaten kunnen bod doen tot 2 mei

De verkoop van het oud-gemeentehuis in Wolvertem komt een stapje dichterbij. Kandidaat-kopers kunnen tot 2 mei een bod doen en een bestemmingsplan voorleggen. Of er iemand wordt gevonden om het gebouw te kopen, is nog onzeker. De renovatiekosten lopen – los van de aankoopprijs – hoog op.

Over de bestemming van het oud-gemeentehuis van Wolvertem is al heel veel inkt gevloeid. Het inmiddels leegstaande historisch gebouw was tot 2008 het politiek en administratief kloppend hart van Wolvertem. Opeenvolgende gemeentebesturen probeerden een nieuwe invulling aan het gebouw te geven, maar alle pogingen mislukten.

De openbare verkoop in 2017 werd ingetrokken, omdat die uiteindelijk maar 450.000 euro zou opleveren, terwijl 640.000 euro de minimumprijs was. Alle pogingen om een investeerder of concessiehouder te vinden, mislukten ook. De gemeenteraad keurde in oktober vorig jaar opnieuw een verkoop goed.

Nu staat men opnieuw een stap verder met de goedkeuring van de lastvoorwaarden en de gunningswijze. Er wordt een verkoopsbrochure uitgebracht en tot 2 mei kunnen kandidaten een bod doen. Er is 400.000 euro opbrengst ingeschreven als ontvangst, maar dat kan ook meer of minder zijn.

Volgens schepen Ruben Algaba (LB+) is het dan ook niet het financiële aspect dat primeert, maar wel de invulling van het gebouw. “Eén van onze primaire doelstellingen is om bruisende dorpskernen te creëren. Daarop zullen we de projectvoorstellen beoordelen. Het is finaal de gemeenteraad die zal toewijzen. In de verkoopsbrochure selecteerden we drie bestemmingen: horeca, sociale- en culturele voorzieningen, vrije beroepen of dienstverlening.”

De koper moet ook rekening houden met de erfgoedwaarde van het gebouw, want de buitenschil en het zicht zijn beschermd. De kandidaat-koper moet bovendien bereid zijn om fors te investeren, want het gebouw moet dringend gerenoveerd worden.

Vanuit de oppositie is er veel kritiek op de verkoop van het oud-gemeentehuis. Samen Anders hekelt dat de bevolking niet over de beslissing werd gehoord. “Het is de laatste plaats in het hart van Wolvertem-centrum waar we als gemeente een gemeenschapsvormend project kunnen onderbrengen”, klinkt het.

Ook oppositiepartijen CD&V en Pro kantten zich eerder al tegen een verkoop.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise