Plantentuin Meise viert 225-jarig bestaan op ‘Dag van de Biodiversiteit’

Ter gelegenheid van zijn 225ste verjaardag opende Plantentuin Meise vorig weekend vanaf 5 uur ‘s ochtends de deuren voor een groot Feest van de Biodiversiteit. Twee dagen lang genoten bijna 3.000 bezoekers van de natuur in een gemoedelijke en feestelijke sfeer.

De vroege vogels bewonderden de Plantentuin en zijn bewoners tijdens een magische dauwwandeling om dan achteraf te genieten van een heerlijk ontbijt in de Oranjerie. Uitzonderlijk bleef de Plantentuin op zaterdag open tot 23 uur en kregen bezoekers de kans om de verschillende soorten vleermuizen in het domein van dichtbij te leren kennen.

“Al in 2019 waren wij begonnen met de voorbereidingen voor dit unieke evenement”, zegt administrateur-generaal Steven Dessein. “Spijtig genoeg hebben we onze kans gemist in de lente van 2020 omwille van de coronapandemie. Als alternatief hebben we twee jaar lang rond de internationale Dag van de Biodiversiteit mensen uitgenodigd om op ‘safari’ te gaan in en rond hun eigen huis. Ik ben blij dat het Feest van de Biodiversiteit dit jaar kon plaatsvinden, net nu we ook ons 225-jarig bestaan vieren. De biodiversiteit bestuderen, bewaren en het belang ervan tonen aan onze bezoekers blijft onze kerntaak.”

Meer dan 40 specialisten verzamelden in de Plantentuin om de lokale biodiversiteit in kaart te brengen tijdens een ‘bioblitz’. Samen met het publiek vonden ze meer dan 700 wilde soorten planten en dieren in het domein. “Plantentuin Meise is een heel groot domein met een enorme variatie aan uitheemse en inheemse planten wat de mogelijkheid aan enorme biodiversiteit met zich mee brengt. De bioblitz was een leuk initiatief om dit te ontdekken. Het resulteerde in een groot aantal verschillende bladluizensoorten en zelfs drie soorten voor België die nooit eerder in België waren gevonden”, zegt Dirk Baert, lid van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Entomologie en bladluisspecialist

“De nieuwe kennis vergaard tijdens deze bioblitz nemen we mee in het beheer van het domein waarbij we de unieke diversiteit aan habitats en soorten die dit historische domein van 92 hectare herbergt, proberen te bewaren”, aldus Sofie Meeus, onderzoeker en organisator Feest van de Biodiversiteit.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise