Grimbergse oppositie over coalitiewissel: “Dit stond in de sterren geschreven”

De implosie van de huidige meerderheid in Grimbergen is geen verrassing voor oppositiepartijen Vooruit en Groen. “We wisten reeds enige tijd dat de vorige coalitie van Open VLD, Vernieuwing en N-VA grote barsten vertoonde. Het dossier van de Jumbo en de ondergrondse parking heeft de genadeslag gegeven.”

“Sinds de start in 2019 voelden we zeer goed de kilte in dit zwarte huwelijk, en zowat elke partij die deel uitmaakte van deze kreupele coalitie sprak slecht over de anderen”, stelt fractieleider Gerlant van Berlaer. “Wat ons wél nog verbijstert is dat de reeds gehavende CD&V-fractie hier zonder blozen depanneert en daarmee een oud Vlaams-Belanger – en hun aartsvijand van de laatste 20 jaar – aan de burgemeesterssjerp helpt. Op die manier willen ze de sinds 2018 verloren postjes terugwinnen, maar dat zal het politieke landschap in Grimbergen voorgoed hertekenen. Zal hun achterban dit zomaar slikken? De CD&V krijgt verkiezing na verkiezing klappen van hun teleurgestelde kiezers, maar het mag duidelijk zijn dat ook de kiezers van Vernieuwing alleen maar oude wijn in oude zakken hebben gekregen. De aankomende burgemeester maakte indruk als eeuwig oppositielid, maar sinds hij aan de macht zit schiet er slechts een bleek schijntje van hem over: hij bracht nog geen énkel dossier tot een goed einde. Nooit eerder moest een fractie zoveel raadsleden wisselen (meer dan de helft van de fractie werd al gewisseld in 3 jaar tijd, red.) en van het beschermen van het landelijke, groene en zelfs het Vlaamse karakter van onze gemeente komt al helemaal niets terecht.”

Groen is opgelucht dat het eindelijk duidelijk is dat de absurde plannen voor de Jumbo en ondergrondse parking van de baan zijn. Samen met het burgerplatform verzette Groen zich hiertegen van bij de start. “Verrassend is wel de bocht die CD&V nu neemt: waar zij in oktober 2018 verbolgen waren over de keuze van de Open VLD om samen met Vernieuwing te gaan besturen, doen ze nu hetzelfde”, zegt fractieleider Eddie Boelens.

“Daarnaast vragen we ons af wat er gaat gebeuren met andere dossiers waar CD&V in de voorbije jaren stevig in oppositie ging zoals het sociaal beleid, mobiliteitsbeleid, erfgoed en verkoop van gemeentelijke eigendommen die een andere waardevolle invulling kunnen krijgen”, aldus gemeenteraadslid Isabel Gaisbauer.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise