Gemeente organiseert opvang voor OekraĆÆense vluchtelingen

In Meise zijn al meer dan vijftig vluchtelingen uit OekraĆÆne aangekomen, waaronder heel wat kinderen. Lokaal bestuur Meise organiseert en ondersteunt opvang voor deze mensen. ā€œWe kunnen hiervoor rekenen op eigen initiatieven, maar ook op de hulp van heel wat inwoners.ā€

Het gemeentebestuur stelt op dit moment drie eigen woningen ter beschikking. EĆ©n locatie is al ingenomen door OekraĆÆense vluchtelingen. In de andere twee woningen worden de laatste werken uitgevoerd, zodat ze vanaf volgende week klaar zijn om vluchtelingen te ontvangen.

In Meise hebben 67 personen opvang als gastgezin aangeboden. Zij stellen onder andere woningen en appartementen ter beschikking. De overige plaatsen zijn kamers bij gezinnen thuis. De coƶrdinatie van de huidige crisisopvang gebeurt door de sociale dienst. Zij regelen de opvangplaatsen, leggen de contacten met de opvanggezinnen en begeleiden de OekraĆÆense vluchtelingen. Als lokaal bestuur staan we ook in voor de screening van de gastgezinnen en woningen. De medewerkers van de sociale dienst en de gemeenschapswachten gaan bij iedereen langs om de mensen te informeren en om de motivatie na te gaan, een technisch adviseur van 3WPlus controleert de kwaliteit van de huisvesting en we vragen toelating aan de kandidaten om een uittreksel uit het strafregister op te vragen. De wijkagent komt ook langs.

ā€œWe gaan op zoek naar andere pistes om ook duurzame opvang (voor minimaal drie maanden en maximum drie jaar) in te richten. We bekijken de mogelijkheden om dit te voorzien via leegstaande woningen of eventuele opvang van gezinnen en koppels in wooncontainers. Hierover zal in de volgende dagen en weken meer duidelijkheid komen.ā€

Heel wat inwoners uit Meise zetten zich mee in om de opvang van OekraĆÆense vluchtelingen goed te laten verlopen. ā€œAls lokaal bestuur maken we dankbaar gebruik van deze hulp om zo onze krachten te bundelen. Zo engageert ā€˜Meise Schenktā€™ zich om samen met de sociale dienst de materiĆ«le hulp voor de gezinnen te organiseren.ā€

Solidarimeise organiseert op 29 maart een infoavond ondersteunt door het lokaal bestuur over hoe je kan helpen en zal meewerken met een buddy-project op poten te zetten en ontmoetingsmomenten voor de OekraĆÆense mensen te organiseren. Momenteel stelden twee personen zich kandidaat als tolk. Zij helpen mee bij het onthaal van de OekraĆÆense vluchtelingen. We zoeken nog naar extra kandidaat-tolken. Wie hiervoor in aanmerking komt, kan contact opnemen met de sociale dienst via socialedienst@meise.be Wil jij ook helpen? Heb jij mogelijkheden om opvang van vluchtelingen te voorzien of wil je een buddy zijn? Op www.meise.be/oekraine kan je je kandidaat stellen. Men is vooral op zoek naar opvang voor minimaal drie maanden en maximum drie jaar. Vang je al vrienden of familie uit OekraĆÆne op? Laat dit zeker ook registreren door onze sociale dienst via socialedienst@meise.be.

Het bestuur organiseert op donderdag 31 maart om 20 uur in de raadszaal van het administratief centrum een infomoment over de opvang van OekraĆÆense vluchtelingen. Alle kandidaat-gastgezinnen worden hierop uitgenodigd. Ook iedereen die vragen heeft, graag meer wil weten of de mogelijkheden tot hulp wil kennen, is van harte welkom. Voor alle laatste informatie kan je altijd terecht op onze website www.meise.be/oekraine.

Nieuwsbrief
Topartikels uit Meise
Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...