Plannen voor detentiecentrum in viersterrenhotel Falko: “Dit hoort niet thuis in een landelijke gemeente”

Federaal minister voor Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het viersterrenhotel Falko in Wolvertem-centrum omvormen tot een detentiecentrum. Er zouden een 50-tal gedetineerden gehuisvest worden in afwachting van hun vrijlating. Het gemeentebestuur van Meise verzet zich tegen het plan en vreest ernstige problemen qua leefbaarheid en mobiliteit. “Dit hoort niet thuis in onze landelijke gemeente.”

Volgens Justitie is de locatie uitermate geschikt omdat alle faciliteiten aanwezig zijn en men denkt er snel te kunnen opstarten. Er zouden weinig infrastructurele werken nodig zijn: hoofdzakelijk het plaatsen van camera’s. De bedoeling is om er gedetineerden in te huisvesten met een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar, en gedetineerden die op het einde van hun straf zitten.

Die plannen zijn allesbehalve naar de wens van het Meisese gemeentebestuur. Zij vrezen ernstige overlast voor de buurt, parkeerproblemen en extra werk voor de nu al overbelaste lokale politiediensten. “Dit is geen geschikte locatie, onder meer op vlak van mobiliteit: er is geen treinverbinding nabij en slechts beperkte busverbindingen”, zegt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA). “Bovendien vrezen we méér hinder voor de buurtbewoners en onze nu al overbelaste politiediensten. Ook de perceptie zit totaal verkeerd: gedetineerden opvangen in een viersterrenhotel is totaal absurd.”

Ook de ligging zo dicht bij het dorpscentrum vindt men niet geschikt voor een detentiehuis. “Een detentiehuis past beter in een stedelijke omgeving waar er meer werkgelegenheid is voor de gedetineerden”, zegt schepen Tom Heyvaert (LB+). “Er zijn minder parkeerplaatsen op en rond de site dan er noodzakelijk zijn en er is ook amper buitenruimte rond het gebouw: Je kan de gedetineerden toch onmogelijk voortdurend binnen houden?”

Ook de politiezone KLM geeft geen positief advies. Volgens de zone is er nog geen risicoanalyse gemaakt ‘en onderschat de minister de bijkomende werklast die zo’n detentiehuis met zich meebrengt’.

Het kabinet van minister Van Quickenborne bevestigt de plannen. “Het gaat om gedetineerden met een maximumstraf van drie jaar”, klinkt het. “Door hen in een kleinschaliger detentiehuis in plaats van een gevangenis te plaatsen, verkleint de kans op recidive. Er zal nog extra informatie zal bezorgd worden aan het gemeentebestuur. We willen alle kansen geven aan de dialoog.”

Het gemeentebestuur onderzoekt nu welke stappen genomen kunnen worden. Ondertussen hebben de plannen heel wat commotie veroorzaakt en er werd ook al een online petitie opgestart.

Foto: Google Maps

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise