Alle plastic verpakkingen in blauwe PMD-zak in Incovo- en Interza-gemeenten vanaf 1 april

Vanaf 1 april krijgen ook intercommunales Incovo en Interza van verpakkingsorganisatie Fost Plus de toelating om alle plastic verpakkingen in de blauwe PMD-zak in te zamelen. Inwoners in de betrokken gemeenten kunnen hierdoor na de laatste PMD-ophaling in maart de gewijzigde sorteerregels thuis beginnen toepassen.

“De consequenties van de gewijzigde sorteerregels zijn enorm”, weet Jan Buysse, directeur van Incovo en Interza. “Wie vandaag de gemiddelde restafvalzak nakijkt, ziet dat de meeste plaats wordt ingenomen door de plastic verpakkingen. Plastic folies, yoghurtpotjes, margarinevlootjes, plastic schaaltjes, vlees- en visschaaltjes, plastic bekers en bloempotjes, zelfs chipszakjes: het mag voortaan allemaal in de blauwe zak.”

De hoeveelheid afval in de restafvalzak zal daarom bij veel inwoners tot de helft dalen. Het resterend afval zal door het wegvallen van de lichte plastics wel zwaarder worden. De hoeveelheid PMD zal daarentegen toenemen.

“Daarom voeren we samen met de nieuwe sorteerregels grotere afvalzakken in voor PMD en kleinere voor het restafval. De prijs van de zakken blijft ongewijzigd.” De nieuwe zakken zijn vanaf deze week in de handel verkrijgbaar en mogen ook meteen gebruikt worden.

Incovo en Interza berekenden dat met de invoering van de nieuwe sorteerregels en restafvalzakken, de afvalfactuur voor het gemiddeld gezin minstens gelijk zal blijven, en waarschijnlijk zelfs licht zal dalen.

De bestaande PMD-zakken blijven onbeperkt geldig. De oude restafvalzakken mogen nog gebruikt worden tot 31 augustus. Wie dan nog restjes restafvalzakken heeft, zal deze alsnog bij Incovo en Interza kunnen inleveren voor terugbetaling.

Interza is bevoegd in Zaventem, Steenokkerzeel, Kampenhout, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Het Incovo-gebied omvat Vilvoorde, Zemst, Machelen, Londerzeel en Meise.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise