Plantentuin installeert klimaatcomputer en warmtekrachtkoppeling

Plantentuin Meise wil tegen 2030 zijn CO2-uitstoot halveren en tegen 2050 tot nul brengen. Voor het verwarmen van de serres en de gebouwen wordt nu een stap gezet om het rendement te verhogen door de installatie van een warmtekrachtkoppeling (WKK) en het inzetten van een klimaatcomputer.

Plantentuin Meise beschermt in zijn levende collectie en zadenbank plantensoorten van over heel de wereld. Sommige soorten daarvan zijn in het wild met uitsterven bedreigd door o.a. habitatvernietiging en klimaatveranderingen. Het is dan ook logisch dat de Plantentuin zelf de eigen CO2-uitstoot verkleint en de ecologische voetafdruk beperkt. De afgelopen jaren werd er al geĂŻnvesteerd in de maximale opvang en het transport van regenwater in heel het domein, om dit te gebruiken als gietwater voor de plantencollecties. De daken van de serres kregen dubbel glas met een hogere isolatiewaarde. De Plantentuin bouwt op dit moment een nieuwe serrecomplex om de verouderde opkweekkassen te vervangen.

Tot nu toe werden serres en gebouwen vraaggestuurd verwarmd. Er werd wel rekening gehouden met de buitentemperatuur, maar het systeem dat 400.000 liter water in de verwarmingsbuizen rond stuwt, heeft een grote traagheid en kon daardoor slecht inspelen op de dagelijkse weersevolutie. De serres in het bijzonder zijn zeer gevoelig voor zoninstraling. In die mate dat een voorspelling van helder weer tijdens de dag toelaat de verwarming voor die serres af te schakelen ‘s morgens. Een klimaatcomputer met de juiste algoritmes die inspeelt op de weersvoorspellingen zal daarom een grote rendementsverbetering opleveren.

Daarnaast neemt de Plantentuin een WKK in gebruik. De Plantentuin verbruikt heel wat elektriciteit. Door deze lokaal met een WKK op te wekken, komt bij de koeling van de motoren de restwarmte vrij. Deze kan via een warmtewisselaar aan de verwarmingsinstallaties van de Plantentuin geleverd worden, wat nog meer rendementswinst oplevert.

Naast de besparing op de uitgaven aan elektriciteitskosten – de WKK zal naar schatting 90% van de benodigde elektriciteit voor de hele Plantentuin produceren – voorziet de Plantentuin een vermindering van CO2-uitstoot met 360 ton per jaar.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise