Expo en stripverhaal over impact Groote Oorlog

 

De impact van de Eerste Wereldoorlog op Meise kan je vanaf dit weekend uitgebreid ontdekken in het administratief centrum. Erfgoedkring Berla brengt er de verhalen én de mensen uit de Groote Oorlog terug tot leven en dat samen met een resem unieke objecten die op het slagveld werden gevonden. De focus ligt op 1914 en dan vooral de Slag bij Imde, waar meer 80 soldaten omkwamen. Een stripverhaal over de veldslag, met pentekeningen van Willy Kerremans, zal in de scholen als didactisch materiaal dienst zal doen.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt in Meise uiteraard ook uitgebreid herdacht. Op het grasveld voor het administratief centrum bewijzen 51 houten kruisen eer aan de militaire en burgerlijke slachtoffers uit Meise.

De expo van Erfgoedkring Berla omvat verschillende thema’s. “We richten ons uiteraard op augustus 1914 toen zich hier het drama van de Slag bij Imde afspeelde”, vertelt voorzitter Jan Verbelen. “Vlaamse en vooral ook Waalse soldaten kwamen om deels door het vuur van de eigen Belgische kanonnen. Door een verkeerd bevel was de timer verkeer ingesteld. De soldaten werden geconfronteerd met een eindeloze serie obussen die boven hun hoofd ontploften met daarin telkens nog honderden loden bolletjes. Een dodelijke combinatie. Het resultaat was meer dan 80 doden op amper een paar uur tijd….”

 

Omdat er van die veldslag geen foto’s bestaan groeide bij Willy Kerremans van de erfgoedkring het idee om zelf illustraties te maken. “Hij maakte aquarellen die perfect de gevechten van die bewuste 24ste augustus 1914 illustreren alsook de gebeurtenissen in de gemeente tijdens de weken en maanden die daarop volgden. Op basis van de teksten van Geert Tamsyn en Marc Gillisjans resulteerde dit in een uniek beeldverhaal dat het lijden van de soldaten van het regiment ‘derde Jagers te Voet’ en de wanhoop van onze lokale bevolking weergeeft.”

“Het stripverhaal wordt in een oplage van 750 exemplaren gedrukt”, legt Kerremans zelf uit. “En zal dienen als didactisch materiaal voor de zesdejaars in de gemeentescholen. Zij zullen ook een wandeling door de Kouters in Imde maken.”

Voor de zowat 40 tekeningen had hij telkens een dag nodig. “Ik heb vooral veel tijd gestoken in allerlei opzoekingen op het internet. Zodat er toch geen fouten in zouden sluipen…”

De andere thema’s gaan over overleden burgers en soldaten. Voor hen is er een heuse ‘wall of fame’ voorzien. Ook de zowat 500 oud-strijders, zij die het overleefden, komen aan bod. “Daarnaast wordt ook het dagelijkse leven in groot-Meise belicht. Daartoe hebben we heel wat artefacten en collectiestukken.”

Naast originele (pin-)helmen, hulzen, obussen, shrapnels van bommen, mappen en kaarten, soldatenboekjes krijgen de bezoekers zelfs een origineel Mauser-geweer te zien dat tijdens de Slag bij Imde werd gebruikt. “Dit geweer werd gevonden onder de dakpannen bij de afbraak van een schuur in Imde. Veel van de voorwerpen komen uit privé-bezit. Ze werden in bruikleen gegeven of geschonken. We zijn hier dan ook al twee jaar mee bezig. We hebben in een dertiental publicaties al zowat 500 pagina’s lokale geschiedenis verspreid, drie praatcafés gehouden, een fietsroute langs relevante punten uitgestippeld, en een wandelpad rond het slagveld ingehuldigd.”

Meise mocht dan wel in totaal 51 doden betreuren maar ontsnapte aan veel erger. “Zo werd op een gegeven moment een Duitse prins neergeschoten. Op het nippertje kon hij nog te verstaan geven dat hij was geraakt door een soldaat en niet door een burger. Daarmee vermeed hij een massa-executie van dorpsbewoners als represaillemaatregel…”, aldus nog Verbelen.

De expo loopt van 10 tot en met 25 november op maandag, woensdag, donderdag, vrijdag van 8 tot 17 uur en op dinsdag van 8 tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise