Speelstraat sluit dorpskern Oppem af

 

Kafka in gehucht Oppem. Bewoners van de dorpskern kunnen er niet meer naar huis zonder het verkeersreglement te overtreden. Nadat eind juni al heel wat toegangsstraten werden afgesloten door grootscheepse rioleringswerken werd begin deze week plots ook de Pastoriestraat ‘omgebouwd’ tot Speelstraat. Enkel inwoners van de straat zelf mogen het verkeersbord C3 nog passeren. “Moeten wij nu het voorbeeld volgen van het sluipverkeer, slalommen langs de hekken en toch maar gewoon de Pastoriestraat inrijden?”, vragen de andere Oppemnaars zich af.

De grootscheepse rioleringswerken in de Kardinaal Sterckxlaan zijn eind juni hun laatste fase ingegaan. Daarbij wordt nu ook het kruispunt aan ‘Het Eiland’ helemaal opgebroken en is Oppem enkel nog toegankelijk via de Pastoriestraat. In theorie weliswaar. “Het gemeentebestuur heeft er namelijk niets beter op gevonden dan hier begin deze week een Speelstraat in te richten”, zegt Roger Moerenhout die wat verderop in de Oppembergstraat woont. “De Pastoriestraat is afgesloten door een dranghekken met verkeersbord C3 (verboden toegang in beide richtingen) met onderbord ‘Speelstraat’. Resultaat is dat volgens de wegcode geen enkele bewoner wonende in Oppemkerkstraat, Strooistraat, Fluxenberg, Oppembergstraat, Pocessiewag, Kleine Moorselbaan nog naar huis kan rijden zonder inbreuk op de wegcode en dus risico op boete. Dit is onbegrijpelijk. Nu sluiten ze dus echt alles af…”

Moerenhout vraagt zich af of de inwoners nu maar het voorbeeld moeten volgen van het sluipverkeer en de omstreden omleidingswegwijzer volgen die alle sluipverkeer nog steeds de Pastoriestraat instuurt. “Je kan enkel slalommen tussen de hekken of ze – zoals deze morgen – opzijzetten als er zich weer eens een vrachtwagen heeft vastgereden.”

“Er is geen enkele reden waarom die omleiding daar nog moet aangeduid staan. Want doorgaand verkeer mag zelfs niet tot hier komen. Voor je daar geraakt ben je namelijk al vijf verbodsborden C3 voorbijgereden vanaf de Kardinaal Serckxlaan. De signalisatiewagen van de politie die verwittigde voor een mogelijke boete van 58 euro is intussen alweer verdwenen.”

Schepen van Mobiliteit Jonathan De Valck (N-VA) geeft toe dat de klachten terecht zijn. “Die Speelstraat hoort daar niet. Ze zal ofwel afgeschaft worden ofwel een stukje verplaatst worden naar de Oppemkerkstraat. Dat is niet ideaal want er liggen kasseien maar nood breekt wet. We gaan dit via burgemeestersbesluit aanpassen of anders via een collegebeslissing. Ook de klachten over het sluipverkeer zijn terecht. Die omleidingsborden staan daar niets meer te doen en kunnen enkel fout geïnterpreteerd worden door verkeer dat er niet moet zijn. We zullen ook die weghalen om zeker geen bestuurders meer aan te moedigen zich langs daar een weg naar Asse te zoeken.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise