Emmerechts en Heyvaert op 'Lijst van de Burgemeesters'

Het Meisese politieke landschap ondergaat een aardverschuiving in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Zopas werd met de Lijst van de Burgemeesters, kortweg LB+, een nieuwe lijst voorgesteld met een aantal CD&V-dissidenten waaronder huidig burgemeester Jos Emmerechts en Wim Verbeke én een groot deel de Open Vld-verkozenen zoals oud-burgemeester Roger Heyvaert en ex-schepen Virginie De Klippel. Emmerechts zal de lijst trekken en Heyvaert duwen.

De strijd om de kiezer in oktober 2018 wordt ongezien interessant in Meise. Een paar maanden terug keerden een aantal ontevreden CD&V-verkozenen – niet de minsten – de partij de rug toe. Nu stappen ze in een nieuw project met een groot deel van de huidige Open Vld-oppositie. Jos Emmerechts (61) zal als uittredend burgemeester de lijst trekken, Roger Heyvaert (72) wordt duwer. Op plaats twee komt ex-schepen Virginie De Klippel. Daarna volgen Wim Verbeke en Gunther Van Doorslaer.

De CD&V-verkozenen in kwestie hebben nog steeds hun partijkaart. “Maar misschien gaan ze die wel afpakken”, zegt Steven De Ridder, samen met Stanislas Lanckriet voorzitter van de nieuwe partij. “We gaan ons alleszins blijvend profileren als ‘christendemocraat’.”

Een derde groep kandidaten rond Tom Heyvaert zijn geëngageerde inwoners uit Meise-Wolvertem die echter politiek ongebonden en onafhankelijk zijn. “Deze kandidaten vormen samen een mix van jong en oud, van nieuwe frisse ideeën en ervaring”, stelt De Ridder. “De oudere en ervaren kandidaten zullen ook op een vooraf vastgelegde en transparante manier de fakkel doorgeven aan de jongere en nieuwe kandidaten op de lijst.””

Hoe dat precies in zijn werk gaat gaan is nog niet duidelijk maar het lijkt er sterk op dat wie ook burgemeester wordt – Emmerechts of Heyvaert – die niet de volledige termijn zal uitdoen en de fakkel zal doorgeven aan een jongere goedscorende kandidaat.

LB+ gaat naar eigen zeggen voor een nieuw verhaal los van de traditionele politieke partijen. Een gedetailleerd programma wordt de komende maanden uitgewerkt rond de basisprincipes gezonde gemeentelijke financiën, aandacht voor jonge gezinnen en alleenstaanden, bewaren van de open ruimte, dienstverlening naar de inwoners en veiligheid. “LB+ wenst op deze manier radicale vernieuwing te brengen in het huidige politieke bestel van onze gemeente”, klinkt het nog.

Dat Roger Heyvaert en Virginie De Klippel nu gaan samenwerken met dezelfde mensen die hen met CD&V bij de vorige twee coalitievormingen nog naar de oppositie verwezen, blijkt geen obstakel. “Je moet niet achterom kijken maar vooruit”, klinkt het bij beide. “Ze hebben ons misschien een loer gedraaid destijds maar op een bepaald moment moet je de strijdbijl begraven om vooruit te gaan.”

Oud-burgemeester Roger Heyvaert zit overigens na bijna 12 jaar op de reservebank nog steeds boordevol ambitie wat de sjerp betreft. “Wie de meeste stemmen behaalt wordt burgemeester. De kiezer beslist.”

Niet iedereen bij de Meisese liberalen is overigens opgezet met de nieuwe lijst met daarop ook kandidaten van CD&V-’signatuur’. Er zit dan ook nog een ‘puur blauwe’ lijst aan te komen…

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise