“Snelwegen ga ik voortaan wel mijden”

Drie maanden na haar beroerte is Albertine De Bondt (82), die aan de zijde van vriendin Mathilde schittert in ‘Hallo Televisie!’, er weer helemaal bovenop. De dokter heeft nu zelfs het licht op groen gezet om opnieuw achter het stuur te kruipen. Tot haar grote vreugde. “Hier kijk ik ongelooflijk hard naar uit. En ik ben ook ontzettend fier. De dokter zei dat mijn testen bij de beste waren die ze al gezien hadden bij mensen van mijn leeftijd…”

Op 21 oktober vorig jaar zag het er best beroerd uit voor Albertine De Bondt (82), de sympathiekste verschijning in het Eén-programma ‘Hallo Televisie!’. Ze kreeg tijdens de opnames bij haar thuis in Wolvertem een beroerte.

Amper een drietal maanden later is ze er opnieuw helemaal door. Er is niks meer te merken van de verlamming van haar rechterkant of het moeilijk spreken waar ze aanvankelijk mee kampte. Vanaf nu tuft ze zelfs opnieuw met haar autootje rond in Wolvertem en omstreken.

De neurologische tests die ze moest ondergaan heeft ze met glans doorstaan. “Een ganse voormiddag heb ik daarvoor in het ziekenhuis gezeten. ‘Een dame van 82 die zo goed scoort, dat is uniek’, heeft de dokter gezegd. ‘Jij mag de deur uitgaan en niet meer terugkomen’. Ik krijg dus zelfs geen testperiode van drie maanden opgelegd. Van de 1.000 die er daar passeren na een neurologisch probleem slagen er maar 5… Ik ben er zelf fier op die dat zo heeft gezegd. Het is nochtans een strenge dokter (lacht). De tests zelf waren vooral gericht op coördinatie. Ik moest onder meer een parcours afleggen te voet. Ik ben bij vijf verschillende dokters gepasseerd maar hij moest het finale oordeel vellen.”

Zelf was Albertine toch een beetje verrast door de uitkomst. “Ik had eigenlijk verwacht dat ik niet meer zou mogen rijden… Ik had mij zelfs op voorhand voorgenomen dat ik het mij niet te veel zou aantrekken. Het was dan ook een geweldig gevoel dat ik toch groen licht kreeg. Met grote onderscheiding dan nog.”

Het was geleden van die zwarte dag in oktober dat Albertine nog in de wagen gezeten had. “Ik ben erg gelukkig dat ik terug mag rijden. Al ga ik zeker niet overdrijven. En ook autostrades ga ik voortaan vermijden. Dat is te druk en te snel. Als ik mijn boodschappen kan doen en bij mijn familie gaan: dat is het voornaamste. Het verste dat ik zal gaan is bij mijn schoonzus in Lennik, in het Pajottenland (ongeveer 25 kilometer, red.). Maar dus enkel via binnenwegen. Het is een opluchting want nu moest ik aan iedereen ‘schoon woorden gaan geven’ om iets voor mij te doen. De Aldi is net te ver voor mij om te voet te gaan…”

4,5 jaar geleden was Albertine nog betrokken bij een ongeval op de Merchtemsesteenweg. “Ik ben toen aangereden. De brandweer heeft mij zelfs moeten bevrijden want ik zat vast. Ik heb daar een gebroken been aan overgehouden…”
“Sindsdien heb ik deze tweedehands Toyota. Ik ben al eens van mijn garage tot voor mijn deur gereden en het ging goed. Het is een plezant gevoel want het is toch een deel van mijn vrijheid dat ik terugkrijg…”

Albertine beseft dat ze zich gelukkig mag prijzen. “Ik ben gewoon ongelooflijk blij dat ik niets overhou aan wat ik heb meegemaakt… Ik heb ongelooflijk veel geluk gehad dat die opnameploeg hier was en dat zij dat meteen doorhadden en snel gereageerd hebben.”

Er komt ook een nieuw seizoen van ‘Hallo Televisie’, mét Albertine. Het vierde al. “Wanneer de opnames zullen plaatsvinden is nog niet bekend. Maar ze willen er mij blijkbaar absoluut terug bij (lacht). We zijn dan ook een goede combinatie, Mathilde en ik. Ze is er ook vaak voor mij geweest de laatste tijd…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise