“Afrit Patatestraat op A12 terug open”

 

Minister Ben Weyts (N-VA) staat toe dat één onlangs afgesloten afrit van de A12 opnieuw open gaat. Door de afrit in de Patatestraat te sluiten, verplaatste het (zwaar) verkeer zich namelijk naar de dorpskern van Westrode, en davert zo langs de gemeentelijke basisschool Klim Op. Nefast voor de veiligheid, vindt het gemeentebestuur, en de mobiliteitsminister volgt hen nu in die redenering. In juni besliste Weyts om alle kleine op-en- afritten langs de A12 te sluiten, net omwille van de verkeersveiligheid.

De afgelopen weken is er heel wat overleg geweest tussen het gemeentebestuur, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en minister Ben Weyts. Het onderwerp was de afrit van de A12 in de Patatestraat. Die werd in juni na het incident met twee spookrijdende bejaarden samen met een aantal andere kleinere op- en afritten afgesloten.

“Om te verkeersveiligheid te verhogen”, luidde het. Het verkeer dat vanaf de ultrakorte opritten bijna vanuit stilstand moest optrekken, vormde een enorm risico op ongevallen. Ze bleken ook een ideale vluchtroute voor inbrekers.

Maar één en ander blijkt sindsdien dan weer nefast voor de verkeersveiligheid in Westrode centrum. “Door de afrit in de Patatestraat te sluiten, verschoof het zwaar en gewoon verkeer zich naar de dorpskern”, legt schepen van Mobiliteit Jonathan De Valck (N-VA) uit. “Al dat zwaar verkeer moest nu door het centrum, langsheen tal van versmallingen én bovendien langs de gemeentelijke basisschool Klim Op. Ook de bedrijven in de Patatestraat ondervonden zware hinder door de sluiting van de afrit.”

Al die problemen werden besproken tijdens een evaluatievergadering met AWV eind augustus. “Het was de oprit die kop-staartaanrijdingen veroorzaakte, zo bleek uit

een analyse van de politie. De afrit was niet het probleem. Maar door de afrit te sluiten, kwam de verkeersveiligheid in Westrode centrum wel in het gedrang…”

AWV ging akkoord om de afrit te heropenen, mits het fiat van minister Weyts. “Daarom heb ik samen met de burgemeester de voorbije weken gepleit bij het kabinet om de afrit te heropenen. Daar stemt de minister nu dus mee in.”

De afrit zou deze week al opnieuw open gaan. “De oprit blijft natuurlijk wel gesloten. Er zal ook gedeeltelijk eenrichtingsverkeer worden ingevoerd tot aan de eerste bebouwing. Daarmee willen we absoluut voorkomen dat mensen het in hun hoofd zouden halen om de heropende afrit te gaan gebruiken als oprit…”

De heropening van de afrit is wel een alleenstaand geval. Voor het bedrijf Tip Top Print op de Papenboskant dat ook een uitzondering vroeg, blijft de deur dicht. “AWV heeft hiervoor een negatief advies gegeven”, besluit De Valck.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise