Kerkje van Oppem eindelijk weer open

 

De pittoreske witte Sint-Stefanuskerk van Oppem gaat zaterdag eindelijk opnieuw open. Daarmee komt een einde aan tien jaar durende renovatiewerken aan de 16de eeuwse kerk. De kerk – die altijd heel populair was bij trouwers – bleef ook jarenlang afgesloten voor het publiek. Bezoekers zullen nu ook een deel van de laatmiddeleeuwse muurschilderingen die ontdekt werden in 2012 kunnen bewonderen. Ook de bijhorende feestzaal werd vernieuwd

De verfgeur hangt nog binnen maar op zaterdag 24 september gaat de Sint-Stefanuskerk in Oppem na jaren sluiting eindelijk opnieuw open. Een mis door pastoor Jan Lagae, een optreden door het koor Helicante en enkele toespraken zullen de kerk nieuw leven inblazen, en dat in het bijzijn van meer dan honderd genodigden.

De kerkfabriek van Oppem en de gemeente ronden nu een periode van tien jaar werken af. “In 2005 werd de gevel en de toren verstevigd en gekaleid”, legt schepen van Patrimonium Sonja Becq (CD&V) uit. “Nadien volgden nog werken aan de elektriciteit, de verwarming en de stabiliteit. De leien daken werden vernieuwd, er kwam nieuwe dolomiet rond de graven en de glasramen werden gerestaureerd.”

Bij de start van de restauratie van de binnenmuren in 2012 werden ook laatmiddeleeuwse muurschilderingen ontdekt. “Ze waren relatief goed bewaard en zeldzaam voor de streek van Brussel. Die muurschilderingen kan je nu nog deels bewonderen. Links bij het binnenkomen zie je Sint- Hubertus en boven het spreekgestoelte is Sint-Kristoffel nog te zien. De rest van de muurschilderingen is opnieuw verstopt achter de nieuwe houten lambriseringen. Zo wordt het barokke uitzicht van het kerkje bewaard. De muurschilderingen zullen later verder onderzocht en gerestaureerd worden.”

De toren en het koor van de Sint-Stefanuskerk dateren uit de zestiende eeuw, het schip en de sacristie uit de zeventiende en de huidige ingang met zijn kolommen in Brabantse gotiek, de bekledingen en wijzigingen in het koor uit de achttiende eeuw.

De renovatiewerken hebben in totaal meer dan een miljoen euro gekost. “Onroerend Erfgoed heeft op dit moment al een subsidie gegeven van 620.221 euro. In een latere fase zullen de zijaltaren en het hoofdaltaar nog gerenoveerd worden. Voor het vernieuwen van het pleisterwerk is het wachten op nieuws van Erfgoed Vlaanderen. Een deel van het oude pleisterwerk moet nog weggenomen worden.”

De bijhorende feestzaal uit 1958 werd dan weer afgebroken en opnieuw gebouwd met middelen van de Kerkfabriek. Het is een kleinere zaal geworden van 240 m², met veel natuurlijk licht en een prachtig aangelegde tuin. Er is ruimte voor maximum tachtig zittende personen en er is een professionele keuken. Gebruikers kunnen de zaal huren via de penningmeester van de Kerkfabriek Sint-Stefanus Oppem. (Eddy Malderen, edcar@telenet.be, 02 305 65 40).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise