Akademie Meise na vijf jaar eindelijk klaar

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar de verbouwingswerken aan de Akademie voor Muzische Kunsten in Meise zijn eindelijk klaar. Door stabiliteitsproblemen en het faillissement van een aannemer duurden de werken vijf jaar, dubbel zo lang als vooropgesteld was. “Door de vernieuwing kunnen we extra talenten aantrekken”, reageert een opgeluchte waarnemend directeur Eva Vermeeren.

Midden 2011 startte een aannemer met ingrijpende verbouwingswerken aan de Akademie voor Muzische Kunsten langs de Brusselsesteenweg in Meise. De renovatiewerken, die 2,5 jaar zouden duren, waren broodnodig. In 2009 kwam immers een deel van het plafond in een van de lokalen naar beneden. Als bij wonder vielen er toen geen gewonden.

De werken liepen echter niet van een leien dakje. Eerst bleek het gebouw niet stabiel genoeg, waardoor een aangepaste fundering geplaatst moest worden. Nadien ging een van de aannemers failliet, wat opnieuw voor vertraging zorgde. Uiteindelijk werden de werken onlangs, vijf jaar na de start van de renovatie, afgerond.

De werken kostten uiteindelijk dubbel zoveel als aanvankelijk ingecalculeerd werd. In 2011 werd het prijskaartje op 1,5 miljoen euro geschat, maar dat bedrag werd verhoogd naar 2,95 miljoen euro.

In de tussentijd zaten de leden in het oude gemeentehuis van Wolvertem. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar nu zitten de 700 leden van de Akademie voor Muzische Kunsten eindelijk weer op hun plaats”, zegt kersvers cultuurschepen Emiel De Boeck (CD&V). “Het pand is heel functioneel ingericht.”

Het nieuwe gebouw kreeg twaalf lokalen: een barokklas, de notenleerklas, een balletlokaal, een theaterklas, een woordklas, vijf instrumentenlokalen, een samenspelklas en een initiatielokaal voor de allerkleinsten.

“Alle klassen kregen een akoestische wand en plafond zodat de geluidshinder tot een minimum beperkt wordt”, zegt waarnemend directeur Eva Vermeiren. Daarnaast zijn er ook een secretariaat met een infobalie en een directielokaal bijgekomen. Voor wachtende ouders werd er een verwarmde wachtruimte ingericht, die ook als vergaderruimte kan dienen.

Het sanitair werd dan weer fors uitgebreid van één naar zeven toiletten en de speelplaats werd heringericht met een overdekte fietsenstalling en bloemenperken. “Door de vernieuwing is er ruimte voor een uitbreiding van het aantal leerlingen”, aldus Vermeiren.

De ligging langs de Brusselsesteenweg biedt de Akademie en haar cursisten heel wat voordelen. Zo kunnen de leerlingen van gemeenteschool De Leertuin en de Sint-Maartenschool onmiddellijk na schooltijd in de Akademie terecht om hun hobby te beoefenen. Het pand ligt immers op wandelafstand van de scholen.

Dat de Akademie recht tegenover gemeenschapscentrum De Muze ligt, zorgt er dan weer voor dat de samenwerking met de cultuurdienst van Meise vlotter kan verlopen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise