“Gezwellen drie jaar te laat ontdekt”

 

Het doorverwijzingsbeleid van het AZ Jan Portaels loopt mank. Dat zegt Muriel Breedenraedt (76), een voormalige patiënte. Drie jaar geleden werd na een scan van haar ingewanden verzuimd om de aanbeveling voor een echografie van haar linkerlies door te sturen naar de specialist. Intussen ondergaat de vrouw een zware chemokuur. Volgens haar waren de gezwellen al aanwezig in 2013. Ze heeft dan ook een klacht ingediend bij de Raad van Geneesheren. “Dit mag nooit meer gebeuren, daarvoor vecht ik.”

Op 27 mei 2013 onderging Muriel Breedenraedt een CT-scan van de ingewanden in het AZ Jan Portaels. “Een dokter van het AZ heeft toen verzuimd het tweede deel van het onderzoek door te sturen, waarin aanbevolen werd van een echografie door te voeren van de linkerlies”, legt Muriel uit. “Daarin waren nochtans ‘abnormale verschijnselen’ vastgesteld. Ik werd gedurende een week opgenomen in dit ziekenhuis, zonder dat er een bijkomend onderzoek werd uitgevoerd en zonder dat ik ook maar één dokter te zien kreeg.”

Het was het begin van een lange lijdensweg voor Muriel. “De volgende drie jaren had ik voortdurend last van pijn in de ingewanden en de urinewegen. Ik bezocht opnieuw de gastro-enteroloog (gespecialiseerde arts in onder meer maag en darmen, red.), maar zonder resultaat. Ik voelde me voortdurend doodmoe zodat mijn sociaal leven en mijn activiteit als keramiste op een laag pitje kwamen te staan. Gedurende deze drie jaren viel ik ook steeds vaker op mijn aangezicht. De laatste val deed me besluiten om een echografie van de buik aan te vragen.”

Deze bracht op 10 maart jongstleden aan het licht dat er ernstige ‘storende elementen’ waren. “Een CT-scan toonde daarop de aanwezigheid aan van verschillende kwaadaardige klieren. Het verslag toont ook aan dat deze gezwellen al aanwezig waren tijdens de scan van 27 mei 2013, maar dit deel van het verslag werd dus niet doorgestuurd naar de gastro-enteroloog.”

Muriel keerde begrijpelijkerwijs niet meer terug naar het AZ Portaels. “Ik ben naar het UZ Brussel gestapt, waar het medisch team me wel adequaat behandeld heeft. Ik moet nu een zware chemokuur ondergaan. Dat mijn situatie er drie jaar geleden heel wat rooskleuriger had uitgezien, hoeft geen betoog.”

Muriel diende intussen ook klacht in bij de Raad van Geneesheren van Vlaams-Brabant. “Ik kreeg echter het teleurstellende antwoord ‘dat deze feiten aan de Raad van Discipline van de Orde van Geneesheren zullen worden voorgelegd, maar dat ik niet op de hoogte zal gehouden worden van de eventuele sancties’. Dit zijn volgens mij regelrechte maffiapraktijken. Ze willen wel een onderzoek voeren maar ik als slachtoffer word niet op de hoogte gehouden. Daarom vind ik dat iedereen in Vilvoorde en omgeving dit moet weten. Dit mag gewoon niet meer gebeuren. Daarvoor vecht ik nog.”

In het AZ Jan Portaels was men zeer karig met commentaar. “In het kader van het medisch beroepsgeheim reageert het AZ Jan Portaels niet op individuele patiëntendossiers”, luidde de enige reactie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise