Asse strijdt tegen onkruid: grindstroken worden grasperken

De vzw Pro Natura startte in Asse met het inzaaien van gras in grindstroken. Het Hofveld is als eerste aan de beurt, de Langestraat in Kobbegem volgt.

Openbare diensten mogen al sinds vorig jaar geen pesticiden meer gebruiken. Onkruid op de voetpaden en langs de straatkanten moet nu worden bestreden met onkruidbranders en borstelmachines, waardoor het groenonderhoud heel wat arbeidsintensiever is geworden.

“In Asse kiezen we ervoor om straten, pleintjes of begraafplaatsen met veel grindstroken om te vormen tot grasperkjes, zodat het onderhoud werkbaar blijft”, zegt schepen Rik De Baerdemaeker (CD&V), bevoegd voor de Groendienst.

“De stroken hoeven niet meer te worden gebrand, de straat krijgt een groener karakter en oogt fraaier. De laanbomen krijgen in het najaar ook een verjongingssnoei.”

Het kerkhof van Relegem kreeg zo al eerder een groener aanschijn en recent werden ook in het Hofveld, een verkaveling tussen het Muurveld en de Bloklaan, 236 m2 aan grindstroken ingezaaid met gras, kostprijs 2.230 euro. De Langestraat in Kobbegem wordt in de komende drie weken ingezaaid, goed voor een investering van 15.000 euro.

“De straten werden geselecteerd op basis van welke stroken volgens de werkleider het meeste werk vergen”, zegt milieuambtenaar Ben Michiels. “We kiezen voor traag groeiend gras, soms ook gemengd met klavers. Het is niet de bedoeling dat het een gazon wordt, wel dat er minder onderhoud nodig is.”

“In de Gasthuisstraat en de Potteel werd bij de herinrichting meteen gras ingezaaid en dat resultaat mag gezien worden”, aldus De Baerdemaeker.

“In de Termolenhoflaan in Zellik werd gekozen voor boomschors op een isolerende doek. De komende jaren volgen nog andere straten en kerkhoven.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk