Dagelijks inbraken in recyclageparken

De recyclageparken van intercommunale Incovo hebben te kampen met een onophoudelijke vloedgolf van inbraken. De parken in Wolvertem en Zemst krijgen zelfs bijna dagelijks ongewenst bezoek en dat van Vilvoorde twee à drie keer per week. De dieven zijn vooral uit op afgedankte elektrische apparatuur en metalen. Incovo gaat bij de politiezones aandringen om wat meer aandacht aan het fenomeen te schenken.

De laatste maanden wordt Incovo geplaagd door onophoudelijke reeks inbraken op de recyclageparken. Vooral de parken van Meise en Zemst blijken populair. Bijna elke dag wordt er een inbraak vastgesteld.

Ook Vilvoorde moet niet onderdoen met een 2 à 3 inbraken per week. De daders verschaffen zich meestal een toegang tot het park door de draad kapot te knippen of over de afsluiting te kruipen. Zij zijn vooral uit op de zogenaamde AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, red.) en metalen, die nog een zekere waarde bezitten.

Volgens onze informatie worden er van de inbraken momenteel geen pv’s opgesteld omdat het tijdrovend is en ook nog nooit tot enig resultaat geleid heeft in het verleden.

Incovo geeft toe dat het vrij machteloos staat. “Dit fenomeen is uiteraard niet nieuw”, legt directeur Jan Buysse uit. “De parken zijn relatief onbewaakt en liggen afgelegen. Daardoor vormen ze een makkelijke prooi voor rondtrekkende bendes. Wij geven dit wel degelijk gedetailleerd door aan de politie maar we begrijpen dat die andere prioriteiten heeft…”

De intercommunale probeert een en ander toch wat in te dijken. “Autobatterijen worden bijvoorbeeld heel frequent weggehaald. Dat is toch al een aantrekkingspool minder. Hier en daar zijn er ook alarmen geïnstalleerd, weliswaar onopvallend. We beveiligen de zaken stilaan meer en zullen bij de politiezones aandringen om hier wat meer aandacht aan te besteden. Anderzijds maken we ons geen illusie dat het probleem helemaal zal verdwijnen. ”

Ook rekent Incovo op Recupel waarvoor het de gegeerde elektrische en elektronische apparatuur inzamelt. “Dat materiaal staat in die gekende ‘Recupel-huisjes’. De volgende generatie zou echter beter beveiligd zijn. Vooral voor onze de mensen die met hart en ziel op de parken werken zorgt dit alles voor heel veel ergernis en frustratie. Elke ochtend is alles er overhoop gegooid…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise