Waalre zegt jumelage met Meise op

 

De gemeente Meise is niet langer gejumeleerd met de Nederlandse Waalre. De gemeente vlakbij Eindhoven heeft in een brief fijntjes laten weten dat ze de band met Meise stopzet. “Ondanks onze uitstekende verhoudingen in het verleden stellen wij vast dat onze contacten de afgelopen jaren zeer minimaal zijn geweest”, klinkt het als reden. Meise en Waalre waren sinds 1980 gejumeleerd. Cultuurschepen Marcel Belgrado (CD&V) betreurt de beslissing

De stedenband tussen Meise en Waalre dateert van 1980. “De eerste jaren waren er veel contacten”, vertelt voorzitter Lode Verdoodt van het Waalrecomité. “Zo waren er zelfs schooluitwisselingen. De vijfdejaars uit alle scholen van Meise gingen naar ginder en het jaar daarop kwamen hun leerlingen naar hier. Dat waren telkens zes of zeven bussen. Dat is het eerste dat afgeschaft werd.”

“Maar er waren nog een aantal heel goede contacten onder andere via de petanqueclub, de motoclub, Vakantiegenoegens,… Omdat ook carnaval in die stad flink werd gevierd ging er steevast ook een delegatie uit Meise naar ginder. In 2005, naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de jumelage, is er nog een laatste grote uitwisseling geweest. Toen stonden ook de Beiaardfeesten hier helemaal in het teken van de verbroedering.”

Sindsdien ging het stilaan bergafwaarts. “De gemeente heeft nog een paar pogingen gedaan om het terug te activieren maar het huidige bestuur in Waalre ziet dat dus niet meer zitten. Ze moeten ook overal bezuinigen en dan is dit een uitgelezen post. Daarnaast is er een duidelijk gebrek aan belangstelling. De mensen die destijds mee aan de wieg stonden zijn er intussen – aan weerskanten – bijna allemaal van tussen.”

Zowat het laatste overblijfsel van de verbroedering was dat een aatal Meisenaren tot vrij recent nog elk jaar naar Waalre trokken om carnaval te vieren. Dat liep bij een van die gelegenheden wel eens uit de hand. Maar dat zou niets met de huidige stopzetting te maken hebben.

Het Waalrecomité is nooit officieel stopgezet maar de laatste wapenfeiten dateren al wel van twee jaar terug. Volgens de gemeentelijke websites zijn de gemeenten wel nog gejumeleerd. Op de invalsweg van Steenhuffel richting Wolvertem staat nog één bord dat herinnert aan betere tijden.

Cultuurschepen Marcel Belgrado (CD&V) was er vanin den beginne bij. “Ik vind dit spijtig”, reageert hij. “Maar zoiets staat of valt met de interesse van die bepaalde schepenen of wethouders die ervoor bevoegd zijn. En daar is het de voorbije jaren langs beide kanten misgelopen. Wij hebben hen bij het begin van de legislatuur nog een uitnodiging gestuurd maar daar is nooit veel reactie op gekomen.”

“We hebben nochtans veel van mekaar opgestoken. Die verbroedering heeft echt zijn nut gehad. Nederland stond bijvoorbeeld vroeger veel verder wat opvang en rusthuizen betreft. OCMW-medewerkers van bij ons zijn geregeld naar ginder getrokken. Zij van hun kan vonden onze manier van taallessen geven heel interessant.”

Belgrado wil zich nog niet neerleggen bij de overigens zeer vriendelijk opgestelde ‘afscheidsbrief’ van de Nederlandse vrienden. “Ik ga nog een poging doen om contact op te nemen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise