Opnieuw vier grote sluikstorten ontdekt bij A12

Opnieuw zijn vier grote sluikstorten ontdekt in het grensgebied tussen Londerzeel en Meise vlakbij de A12. Zwerfvuilmeester Luc Larivière dringt aan op ingrijpende maatregelen voor deze ‘place to be’ voor sluikstorters.

Toch lijkt er nu iets te gaan bewegen. Wegbeheerder AWV heeft zopas van de gemeente een vergunning gekregen om vier leegstaande gebouwen plat te gooien. Daardoor zouden sluikstorters er veel minder dan nu ongemerkt hun gang kunnen gaan.

Het sluikstortprobleem concentreert zich in een lus die de Kerkhofstraat naar rechts maakt vlak voor de lichten van de A12. Het baantje dient ook als (sluip)weg naar kraangigant Sarens. Tot voor een paar jaar was het straatje bewoond en was er ook een garage. Een paar jaar geleden werden de bewoners onteigend door het Vlaams Gewest met het oog op de komst van een verkeerswisselaar op de A12.

Sindsdien is het verlaten wegje helemaal de ‘place to be’ voor sluikstorters. De voorbije maanden werden er al verschillende keren opruimingen georganiseerd en eind april en ook in juni moest intercommunale Incovo er nog achtergelaten afval komen ophalen.

Zwerfvuilmeester Luc Larivière werd afgelopen weekend getipt door een bewoner dat er opnieuw heel wat afval lag.

“Op korte afstand van elkaar lagen vier grote hopen met onder meer huisvuilzakken, bouwafval en een stuk of drie matrassen. Een van de sluikstorten was zelfs over een afstand van 150 meter verspreid. Het is duidelijk te zien aan de zakken dat het afval – zoals zo vaak – afkomstig is uit het Brusselse. Ik heb mijn handschoenen aangetrokken en een kleine drie uurtjes van mijn zondag opgeofferd om een en ander al wat op te ruimen. Dit is trouwens vrijwilligerswerk dat ik al acht jaar volhou.”

Maar zo kan het op de betreffende plek echt niet verder, vindt Larivière. “Die mannen hebben hier vrij spel. Het is tijd dat met alle spelers rond de tafel wordt gezeten. Aan de andere kant van de A12, in de Ossegemstraat en Paardenweide waren er vroeger ook een tiental sluikstorten per jaar terug te vinden. Nu is dat probleem er zo goed als van de baan. Dat is het resultaat van jaren kort op de bal te spelen. Drie sluikstorters werden opgespoord en kregen hun gepeperde rekening. Dat moet hier ook gebeuren. Ik dring er op aan om desnoods van dat straatje éénrichting te maken. Dat zou al een heel verschil maken. Ook van de beloofde camera’s is nog steeds niets in huis gekomen.”

Schepen Willy Kerremans (N-VA) ziet geen heil in camera’s of een verkeerstechnische oplossing.

“Maar er wordt wel degelijk werk gemaakt van een oplossing”, legt hij uit. “De gemeenten Meise en Londerzeel hebben zopas samengezeten met Haviland, de politie, het Agentschap Wegen en Verkeer en de nabijgelegen firma’s Sarens en Geeroms. Er werd beslist dat AWV op korte termijn 4 leegstaande panden, drie langs de kant van Sarens en 1 langs de overkant van de A12 zal platgooien. Het gaat om een villa, een garage met loods en een oude boerderij. We hebben hiervoor intussen ook een sloopvergunning verleend. Tegelijk zal ook alle begroeiing worden weggehaald. Bedoeling is om het terrein helemaal effen te maken zodat sluikstorters niet meer ongezien hun afval kunnen achterlaten. De toestand is er dermate schandalig dat je draconische maatregelen moeten nemen als je iets wil oplossen…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise