Eddy Merckx krijgt eindelijk kunstwerk

Het is nu helemaal zeker: het kunstwerk voor Eddy Merckx komt er. Op 13 juni wordt de sculptuur in het bijzijn van de Kannibaal zelf ingehuldigd voor het administratief centrum. Daarmee krijgt de grootste wielrenner aller tijden vlak voor zijn 70ste verjaardag (17 juni) een passend eerbetoon. Het kostenplaatje voor aankoop en plaatsing beliep zo’n 50.000 euro, een bedrag dat werd opgehaald via een sponsorproject.

Na jaren getreuzel krijgt Meise nu eindelijk een monument voor haar ereburger Eddy Merckx. Op initiatief van cultuurschepen Marcel Belgrado (CD&V) werd in november vorig jaar een werkgroep opgericht boven de partijgrenzen heen. Die moesten samen sponsorgeld vergaren om een kunstwerk van Merckx, gemaakt door de lokale kunstenaar Paul Gregoir, aan te kopen.

Het is een sculptuur waarop zich negen renners bevinden die door hun lichaamstaal hun emoties verraden en waarbij Merckx als de allergrootste winnaar met zijn armen in de lucht zich over de eindstreep laat uitbollen. Kostenplaatje voor aankoop en plaatsing: 50.000 euro. Aanvankelijk kwam het sponsorgeld vrij traag binnen en de actie werd zelfs met een maand verlengd.

Maar uiteindelijk werd na een ultieme demarrage de kaap van 50.000 euro toch nog vlot gehaald. Schepen Belgrado twijfelde nooit aan de goede afloop. “Het is vlot gegaan uiteindelijk dankzij de grote inzet van de mensen van de werkgroep. We hebben geld gekregen van sponsors, firma’s en ook privé-personen die sympathie hebben voor de figuur van Merckx. Zonder dat wij als gemeente geld hebben moeten toeschieten.”

De locatie voor het kunstwerk was ook nog lang een open vraag. “Uiteindelijk werd gekozen voor het grasperk voor het administratief centrum. Daar is men nu al volop bezig met het leggen van een fundering.”

De uiteindelijke inhuldiging is voorzien voor 13 juni om 15 uur, uiteraard in het bijzijn van Eddy Merckx zelf. Hij liet eerder al weten gecharmeerd te zijn door het werk.

Daarmee is de kous niet af. De gemeente gaat ook aan de provincie vragen om de Eddy Merckx-fietsroute – die nu al in Wolvertem passeert – een 400-tal meter te verleggen. Het zou niet meer dan normaal zijn dat al die fietsers dan ook voorbij het monument voor Merckx komen”, aldus nog Belgrado.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise