Weduwe van ereburger zet zelf Ward Ruyslinckprijs verder

Monika Macken (70), de weduwe van Ward Ruyslinck, gaat zelf de naar de vorig jaar overleden schrijver genoemde prijs voor kortverhalen nieuw leven inblazen. Tot in 2014 maakte de ‘Ward Ruyslinckprijs’ deel uit van de ‘Prijzen van Meise’.

Maar om budgettaire redenen werden die afgeschaft. ‘Het is jammer dat de gemeente haar ereburger zo stiefmoederlijk behandeld. Ik wil zijn naam blijvend in herinnering brengen’, zegt Macken.

In 2006 vond de eerste editie van de ‘Prijzen van Meise’ plaats. Zowel schilderkunst, po√ęzie als kortverhalen kwamen aan bod. ‘Dat was meteen een groot succes met meer dan 80 inschrijvingen. Ook in 2008 en 2012 was het een meevaller. Zonder iemand te verwitigen of zonder mij daarin te kennen was het in 2014 plots gedaan. Heel jammer want er waren goede schilderijen bij en ook de po√ęzie was van een uitstekend niveau.’

Macken krijgt wel hulp. ‘Ik dacht de prijs eerst alleen verder te zetten maar de kunstkring Artfriends in Grimbergen, waar ik lid van ben, springt mee op de kar. Het was belangrijk voor mij om Ward zijn naam levend te houden. De laatste jaren van zijn leven was hij niet veel meer te zien op de kunstsc√®ne en hij schreef ook niet meer.’

‘Ward was echter geen klein onbetekenend schrijvertje. En hij is wel ereburger van Meise. Ze hadden die prijs dus wel mogen verderzetten, zelfs zonder veel poeha. Dat zijn naam toch een beetje gelinkt bleef aan Meise. Maar ja, cultuur en literatuur zijn vaak de eerste slachtoffers als er moet bespaard worden. Als hij voetballer of renner was geweest dan was dit zeker blijven bestaan…’

Dat is echter niet alleen de motivatie van Macken. ‘Er zijn zoveel schrijvers die daaraan meedoen. Het zijn kansen die ontnomen worden om literair talent te laten ontbolsteren. Ward heeft altijd heel goede kortverhalen geschreven. Het was voor mij zelfs zijn beste werk. Het is ook best moeilijk omdat je alles gebald naar voor moeten brengen: kort en krachtig.’

De wedstrijd wordt nu gelanceerd. Er worden flyers gedistribueerd in bibliotheken en cultuurcentra in heel Vlaanderen. Inschrijven voor 15 augustus. De prijsuitreiking is voorzien op 9 oktober.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise