Geen enkele beschutting voor busreizigers

De herstelling van de gevandaliseerde bushokjes in Meise en Wolvertem laat al een goed jaar op zich wachten. Gevolg is dat busreizigers vaak in weer en wind onbeschut moeten staan wachten. Geen pretje zeker op stormachtige dagen als gisteren. De gemeente belooft dat een firma deze maand nog met de herstelling gaat beginnen. Het gaat om liefst 25 glazen bushokjes over heel de gemeente.

Vandalen hebben het al langer gemunt op de glazen bushokjes in Meise en Wolvertem. Begin 2014 sneuvelden er maar liefst acht in één weekend. Sindsdien bleef het stil maar al die vernielde bushokjes werden vervolgens niet meer vernieuwd. Geen probleem in de zomer maar nu in de winterperiode is de situatie nijpender. Zeker op een stormachtige dag als gisteren viel er heel wat gesakker te horen bij de doorregende busreizigers.

Oppositieraadslid Marie-Jeanne Thaelemans (Groen) zal de kwestie dan ook op de gemeenteraad aankaarten. “Het kan gewoon niet dat dit zolang moet duren”, fulmineert ze.

Schepen van Openbare Werken Paul Van Doorslaer (N-VA) geeft toe dat een en ander wat voeten in de aarde heeft gehad. “Het eerste contact hierover met De Lijn dateert van april 2014. Toen de nieuwe Vlaamse regering werd gevormd lag er echter op tafel dat die bushokjes door De Lijn in eigen beheer zouden worden genomen. Het zou dan stom geweest zijn om die overbodige kost op ons te nemen. In juni of juli heb ik vervolgens De Lijn gecontacteerd. Het heeft dan tot september geduurd voor ik hier een antwoord op gekregen heb en dat was negatief voor ons. Wij moeten zelf instaan voor onderhoud en herstel van die accommodatie.”

De gemeente heeft vervolgens de normale weg gevolgd aldus Van Doorslaer. “We zijn met meteen firma’s beginnen aanschrijven in het kader van een aanbestedingsprocedure. Dat dit vervolgens nog enige maanden in beslag neemt, is normaal. Normaal ging die firma die we hadden aangesteld begin januari al starten maar zij hebben laten weten dat ze teveel werk hadden. Normaal gaan ze nu volgende week beginnen, al moet dit nog bevestigd worden.”

Van Doorslaer heeft het over 25-tal bushokjes over heel de gemeente. “Dat zal ons in totaal zo’n 8.000 euro kosten. Ik begrijp dat dit ongemak veroorzaakt maar ik moet wel zeggen da ik hier zelf nog geen klacht over had binnengekregen.”

Van betonnen bushokjes is voorlopig geen sprake meer. Van Doorslaer opperde vorig jaar het idee na het zoveelste gesneuvelde bushokje. “Dat zou ons te veel kosten. En zoals iedereen weet heeft de gemeente het momenteel budgettair niet breed heeft.”

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise