'Ons eigen familieverhaal over Groote Oorlog'

Frans Van Humbeek (56) uit Grimbergen heeft een niet alledaags boek geschreven over zijn overgrootouders. Die werden tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan vier jaar als vluchteling in Groot-Brittannië opgevangen.

‘Ik wil laten zien hoe dun de grens eigenlijk wel is tussen vluchteling zijn en comfortabel wonen in een dorp’, aldus de auteur.

Frans Van Humbeek is vooral bekend als auteur van verschillende luchtvaartboeken. Deze keer schreef hij echter een verhaal dat totaal niets met luchtvaart te maken heeft.

‘Ik ben in het eigen familiearchief gedoken en de merkwaardige geschiedenis van mijn overgrootouders in een boek gegoten. Zij werden tijdens de Eerste Wereldoorlog meer dan vier jaar als vluchteling in Groot-Brittannië opgevangen.’

 Het eenvoudige gezin verliet de Humbeekse geboortegrond tijdens de eerste maanden van de Groote Oorlog.

‘Ze waren net als een kwart miljoen andere Belgen naar Engeland gevlucht omwille van het oorlogsgeweld’, vertelt Frans.

‘Humbeek werd tijdens de Eerste Wereldoorlog dan ook zwaar getroffen door de wraakacties van de bezetter. Huizen werden in brand gestoken en priesters vermoord. De angst zat er diep in, dus besloot het gezin Alphons Selleslagh en Clementine Potoms met dochter Céline Selleslagh, mijn grootmoeder, te vluchten. In Engeland kregen ze onderdak bij een gastfamilie.’

Voor het gezin moet de wereld op zijn kop gestaan hebben. ‘Ze hadden nog nooit de regio rond de kerktoren verlaten en spraken geen woord Engels.’

‘Als kind speelde ik nog met de postkaarten en brieven die mijn grootmoeder en haar ouders kregen tijdens hun verblijf in Engeland. Die geschriften bleven 50 jaar lang in mijn herinneringen hangen. Een jaar geleden schonken mijn ouders mij dit waardevolle familiearchief.’

‘Ze hebben nooit precies geweten waar, wanneer en waarom hun grootouders in Engeland zijn gaan wonen. Dankzij deze publicatie is daar verandering in gekomen. Heel ons gezin heeft er aan meegeholpen. Het is dus ons eigen verhaal over de Groote Oorlog.’

‘Ik heb ‘Humbekenaar en vluchteling, 1914-1919′, afgelopen maand aan mijn ouders (beiden 84 jaar) kunnen aanbieden ter gelegenheid van hun diamanten jubileum.Vrienden, familie en kennissen kunnen nu ook genieten van dit verhaal.’

 Het spreekt voor zich dat aan het boek heel wat research is voorafgegaan, zowel in België als in Groot-Brittannië.

‘Ik wil met dit verhaal vooral aantonen dat de grens tussen vluchteling zijn en comfortabel wonen in een dorp wel heel erg dun en fragiel is. Amper honderd jaar geleden waren veel van onze Belgische gezinnen op de vlucht, perfect vergelijkbaar met de talrijke vluchtelingen die nu vanuit bijvoorbeeld Afrika België proberen te bereiken.’

‘Werden onze familieleden in Groot-Brittannië met open armen ontvangen? Hebben ze de taal geleerd? Hadden ze er werk? Zijn ze er ook in een opvangcentrum terecht gekomen? Werden ze bekeken als profiteurs? Waren ze na de oorlog terug welkom in België? Op die vragen wou ik een antwoord geven.’

 ‘Ik ben fier dat dit boekje het logo van ‘2014-18. 100 jaar Groote Oorlog’ mag dragen’, vervolgt Frans. ‘Het is dan ook de zoektocht van een doodgewone familie naar haar verleden als vluchteling.’

Het boekje ‘Humbekenaar en vluchteling, 1914-1919’ van 108 blz, in kleur uitgegeven, kost 17 euro, 20 euro inclusief verzending.

Voor info of bestellingen: frans.van.humbeek@telenet.be.

Een inkijkexemplaar ligt bij Standaard Boekhandel Grimbergen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise