Gemeentehuis na vijf jaar nog niet op punt

Vijf jaar na de ingebruikname kampt het ‘nieuwe’ administratief centrum nog steeds met grote mankementen. Vooral verwarming en airconditioning draaien in de soep. Ambtenaren moeten zich verwarmen met elektrische vuurtjes.

Deze week was het er amper 13 graden. Aan de buitenkant vallen dan weer zomaar oranje platen van de gevelwand. Zowel aannemer, ontwerper als architect werden in gebreke gesteld.

Het nieuwe is stilaan van het administratief centrum in de Tramlaan af na vijf jaar maar de kinderziektes zijn nog steeds niet opgelost. ‘Airconditioning en verwarming werken gewoon door elkaar’, stelt oppositieraadslid Roger Heyvaert (Open Vld) vast.

‘Op sommige bureau’s is het daardoor maar 12 graden en moet men zich behelpen met elektrische verwarmingstoestellen. Mensen worden er ook ziek van de koude luchtstromen die soms opduiken.’ En dat is nog niet het enige probleem. ‘Aan de buitengevel vallen gewoon de platen van de gevelwand.’

Warm en koud blazen

Heyvaert hekelt ook dat opvang van regenwater voorzien is terwijl de toiletten uiteindelijk toch gewoon op stadswater zijn aangesloten. ‘Terwijl dat toch een verplichting is die de gemeente oplegt aan zijn inwoners. En daarmee stopt het niet. Intussen werd namelijk ook al de hele telefooncentrale vervangen. Hoe kan zoiets na amper een paar jaar?’

‘Er zijn nog mankementen’, geeft burgemeester Emmerechts toe al minimaliseert hij wel een en ander. ‘De airco blaast warm en koud. Op sommige plaatsen is het al verbeterd maar niet overal. Er is een panne geweest waardoor elektrische vuurtjes werden gebruikt maar dat is niet permanent het geval.

De aannemer van de gevel is failliet. We hebben wel een waarborgsom van 75.000 euro kunnen recupereren. Zowel de ontwerper als de aannemer van de verwarming zijn ook nog niet volledig uitbetaald. Roger Heyvaert wou destijds per sé met die ontwerper in zee gaan. Het is nu makkelijk om met de vinger te wijzen.’

Juridische procedure

Volgens gemeentesecretaris Ellen De Clerck is er een gerechtelijke procedure hangende jegens zowel de aannemer, de ontwerper als de architect.

‘Er is wel degelijk een globaal probleem met airconditioning en verwarming over heel het gebouw’, legt ze uit. ‘Na onze dagvaarding is een expert door de rechtbank aangesteld. Op 25 november zullen werken uitgevoerd worden om het probleem te proberen oplossen.’

De Clerck geeft ook toe dat er intussen al een nieuwe telefooncentrale werd geïnstalleerd. 

‘De centrale is inderdaad al na minder dan vier jaar vervangen door een nieuwe. We zijn overgeschakeld op Infrax waardoor er kosteloos kan getelefoneerd worden tussen de gemeentegebouwen.’

Het nieuwe administratief centrum dat in 2008 in gebruik werd genomen, kostte ruim 10 miljoen euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise