Vijftien kapelletjes van Ommegang in Liedekerke werden gerestaureerd

Ruim driehonderd aanwezigen woonden op de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart de openluchtmis bij aan de kapel van Ter Muylen in Liedekerke. Daar konden ze ook langs de vijftien gerestaureerde kapelletjes langs de Ommegang wandelen.

De geschiedenis van Onze-Lieve-Vrouw Ter Muylen gaat al terug tot 1252 wanneer de Onze-Lieve-Vrouw verscheen op een muilezel, vandaar ook Ter Muylen. “Enkele kruisvaarders hadden de belofte gedaan om een kapel en een klooster te bouwen op de locatie van de verschijning. Zo ontstond er een Karmelietenklooster dat eeuwen later helaas helemaal verwoest werd. Maar ook een Ommegang met kleine, houten kapelletjes”, zegt Hedwig De Bruyn, secretaris van vzw De Mariavrienden.

Die vzw werd in 1954 in het leven geroepen om de Ommegang opnieuw op te waarderen. “De oude kapelletjes werden vervangen door gemetste exemplaren. De sponsoring hiervoor kwam van lokale handelaars en politici. En via een stichting kochten de graven De Liedekerke de gronden waarop de kapelletjes gelegen waren”, aldus Hedwig De Bruyn. Vijftig jaar later, in 2004, werd het bestuur van de vzw vernieuwd en werd er beslist om de vervallen kapelletjes te restaureren en opnieuw te schilderen.

Ondertussen hadden de stenen kapelletjes hun beste tijd gehad. “Ze vielen uit elkaar en velen waren beklad met graffiti”, zegt Hedwig De Bruyn. Daarom werd een nieuw ontwerp gemaakt voor de twaalf kleine en de drie grotere kapelletjes. “Twee jaar geleden zijn we gestart met de renovatie van de grote kapel omdat daar het meeste volk kwam.”

“De twaalf kleine kapelletjes langs de Ommegang kregen een ontwerp in gegoten beton met een speciale coating tegen graffiti. Ze werden ook op een betonnen plateau gebouwd zodat ze niet wegzakken in de beek. Dat maakt het onderhoud simpeler en zo kunnen ze weer jaren meegaan. Ook de originele bas-reliëfs uit Brugge, allemaal prachtige stukken, werden gerestaureerd en opnieuw in de kapelletjes geplaatst.”

Het totale renovatieproject kostte de vzw zo’n 40.000 euro. Dankzij de verkoop van kaarsen konden De Mariavrienden ruim 10.000 euro ophalen. “De rest haalden we op via giften. Sommige mensen hebben een volledige kapel gesponsord. Ook de graven De Liedekerke zorgden voor een belangrijke bijdrage.”

Anno 2023 mag het aantal gelovigen dan wel sterk aan het teruglopen zijn, dat is niet meteen te merken in Liedekerke. Ruim driehonderd personen woonden de inhuldiging van de vernieuwde Ommegang en de openluchtmis op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart bij. “Er wordt nog steeds veel gewandeld langs de Ommegang van Ter Muylen”, weet Hedwig De Bruyn. “En aan de grote kapel ben je ook nooit alleen. Mensen komen er dan een kaarsje branden wanneer ze in een moeilijke periode zitten of voor een belangrijke opdracht staan. Dankzij de qr-codes op de kapelletjes kunnen ze de volledige geschiedenis van de Ommegang te weten komen. Net als uitleg over de kapelletjes die de mysteries van de rozenkrans uitbeelden.”

Topartikels editie Ninove-Dender