Liedekerkse schaatsbaan wacht grondige renovatie en gaat deze zomer uitzonderlijk open voor Vlaamse topsporters

De Liedekerkse schaatsbaan wordt tijdens de zomersluiting grondig gerenoveerd. De investering van 1,6 miljoen euro is nodig om de toekomst van de ijshal te verzekeren. Op 1 augustus moeten de werken klaar zijn voor de komst van enkele Vlaamse topsporters.

In 1983 openden de deuren van de Liedekerkse schaatsbaan op de Heuvelkouter voor het eerst en na veertig jaar was de infrastructuur stilaan verouderd. De energiekosten liepen hoog op zodat de exploitatie in het gedrang begon te komen. Een verouderde schaatsbaan is een echte energievreter en bovendien is het zo niet makkelijk om de kwaliteit van het ijs hoog te houden. Daarom trekt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) nu 1,6 miljoen euro uit in de renovatie van het complex van Sport Vlaanderen in Liedekerke.

“We maken een duidelijke keuze voor de schaatsbaan in Liedekerke”, zegt Ben Weyts. “We investeren in sportkwaliteit en dus ook in kwaliteitsvolle sportinfrastructuur. In het voorbije schaatsseizoen lokte de schaatsbaan zo’n 90.000 enthousiaste bezoekers, waaronder ook enkele topsporters die er hun trainingen afwerken. We zorgen ervoor dat dit ook in de toekomst nog kan en we zorgen dat er dit jaar wat extra topsporters bij zijn.”

Momenteel is de schaatsbaan in zomerreces. Ieder jaar wordt de koeling eind mei uitgezet en kan het ijs smelten om dan het nieuwe schaatsseizoen midden september op gang te trappen. Het ideale moment dus om de renovatiewerken aan te vatten. Dankzij allerlei infrastructuurwerken zal de schaatsbaan duurzamer worden voor de toekomst en kan de energiefactuur structureel dalen. 

“Zo komt er onder meer nieuw buitenschrijnwerk, een renovatie en isolatie van het dak en er worden zonnepanelen geplaatst. In de toekomst zal ook alle warmte die vrijkomt bij het koelen van de ijsbaan gerecupereerd worden om zo weinig mogelijk energie verloren te laten gaan. Ook het regenwater zal opgevangen worden en hergebruikt om ijs te maken voor de schaatsers”, klinkt het.

Toch zit er enige druk achter de renovatie van de schaatsbaan die tegen 31 juli afgerond moet zijn. Dan zal de schaatsbaan in Liedekerke zeer uitzonderlijk openen voor Vlaamse topsporters en toekomstige talenten die zich in de zomer verder willen ontwikkelen. Normaal kunnen deze schaatsers tijdens de zomermaanden terecht in Sport Vlaanderen Hasselt, maar daar is nu een technisch defect aan de koelinstallatie. Hasselt kan pas na de zomer weer open. Het zogenaamde zomerijs verhuist hierdoor deze zomer naar Liedekerke.

Liedekerke zal zo deze zomer de uitvalsbasis worden voor topschaatsers zoals kunstschaatster Loena Hendrickx, de leden van Be Gold en het nationaal team Shorttrack en heel veel piepjonge schaatsers die deelnemen aan sportkampen rond shorttrack, kunstschaatsen en ijshockey. Elke vrijdagavond en zaterdag- en zondagnamiddag zullen er ook publieke schaatsbeurten zijn voor het grotere publiek.

“Liedekerke kan zich opmaken voor een topsportzomer. Veel dank aan het personeel dat hiervoor uit vakantie komt en aan de atleten die zich flexibel tonen”, zegt Weyts. “Dankzij de renovatie komen er bovendien nog vele mooie jaren. Talloze mensen uit Vlaams-Brabant en daarbuiten hebben warme herinneringen aan de schaatsbaan in Liedekerke. We verzekeren nu het voortbestaan van de ijshal, zodat ook volgende generaties er nog veel plezier kunnen beleven.”

Topartikels editie Ninove-Dender