Nieuw skatepark zal dienen als waterbuffer bij hevige regenval

De Sportlaan in Liedekerke zal de komende jaren een complete metamorfose ondergaan. Zo zullen de straat en een parking deels onthard worden en komt er een nieuw skatepark dat bij hevige regenval moet dienen als waterbuffer.

Het gemeentebestuur van Liedekerke heeft grootse plannen om de omgeving van de Sportlaan klimaatbestendiger te maken. Langs de bochtige Sportlaan zijn nu onder meer het zwembad, sport- en jeugdcentrum Bokaal en de schaatsbaan van Sport Vlaanderen gelegen met bijbehorende parkings. Het doel van het gemeentebestuur is om hier een heel stuk te ontharden en enkele extra waterbuffers aan te leggen.

Concreet zal de parking beneden aan het zwembad en de sporthal verdwijnen. In de plaats komt een waterskatepark. “Die parking staat amper vol en bovendien vraagt de Liedekerkse jeugd al jaren naar extra ruimte en een skatepark. Door hier het nieuwe skatepark aan te leggen zorgen we voor extra groene ruimte. Het skatepark zal ook dienen als waterbuffer”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Katia Segers (Vooruit).

Zo zal het bassin van het skatepark vol water kunnen lopen tijdens periodes van hevige neerslag. “Het waterskatepark zal zo bijvoorbeeld tijdens een zwaar zomeronweer fungeren als extra waterbuffer. Het water kunnen we daar dan nadien hergebruiken. Na enkele dagen zal het skatepark dan opnieuw bruikbaar zijn voor de jeugd. We schatten dat het skatepark zo’n twee à vier keer per jaar zal overstromen”, zegt de schepen.

De omgeving van de Sportlaan zal er binnenkort helemaal anders uitzien.

Het project voorziet verder nog in meer dan 3.000 vierkant meter extra ontharding. Zo komt op de plek waar de huidige skatetoestellen staan een nieuwe parking die slechts deels verhard zal zijn. De Sportlaan wordt dan weer een klimaatstraat met een nieuw fietspad en enkelrichting voor auto’s.

De gemeente Liedekerke krijgt voor deze plannen 748.000 euro subsidies van de Vlaamse overheid om deze plannen uit te voeren. “Verschillende Dendergemeenten dienden plannen in voor de Lokale Gebiedsdeal ‘Op(en)ruimen van het Denderlandschap’ en ik ben verheugd dat Liedekerke nu een groot deel van het budget krijgt, zegt schepen Katia Segers. “Hiermee kunnen we de strijd tegen water verder aangaan. Want de Dender is de meest watergevoelige rivier van Vlaanderen, zowel op het vlak van wateroverlast als op vlak van droogteproblemen.”

Het gemeentebestuur wil nu snel de plannen concretiseren en uitwerken. “Medio 2026 moet het project volledig gerealiseerd zijn. Het zal nog spannen om dat te doen slagen. Maar met deze subsidies vangen we drie vliegen in een klap: we pakken de waterproblematiek in onze gemeente aan, we zetten grote stappen vooruit in de ontharding van onze wegen en onze jeugd krijgt er een prachtig nieuw skatepark bij.”

Topartikels editie Ninove-Dender