Bijenwandeling en bijvriendelijke omgevingen helpen Liedekerke aan titel van Bijenvriendelijkste Gemeente

Liedekerke en Beringen mogen in 2023 de titel Bijenvriendelijkste Gemeente van Vlaanderen dragen. Liedekerke dankt die titel aan verschillende acties om de bijenpopulatie in kaart te brengen en verder uit te breiden.

Week van de Bij, een initiatief van het Vlaams Departement Omgeving, reikte donderdag voor de achtste keer de award uit. Dat gebeurde op de finaledag van de Openbaargroen Awards in Diksmuide, een van de laureaten van vorig jaar.  De winnaars werden gekozen uit 79 kandidaten. Liedekerke won in de categorie minder dan 40.000 inwoners. De gemeente brengt haar bijen en bijenvriendelijke planten in kaart en onderneemt acties om meer wilde bijen aan te trekken.

Het bijenplan van de gemeente Liedekerke kreeg eerder al provinciale subsidies. Daarmee werd onder meer het bijenbestand in kaart gebracht. “Ik ben verschoten hoeveel bijensoorten we hebben in Liedekerke. Zo werden er 124 bijensoorten waargenomen, waarvan zeven zeldzame tot zeer zeldzame soorten”, vertelde burgemeester Steven Van Linthout (CD&V) daar vorig jaar al over.

Daarnaast nam de gemeente ook actie om de inwoners beter te informeren over het nut van de bijen. Dat gebeurt onder meer via bijenwandelingen, infoborden bij de bijenhotels en de inrichting van cursussen. Maar Liedekerke moet ook voor de bijen een aangename plek worden om te vertoeven. Daarom werd de nieuwe dierenbegraafplaats eerder al bijvriendelijk ingericht met heel wat planten en bloemen. En ook de heringerichte speelpleintjes krijgen extra bloembollen en bijenhotels. 

“Bijen zijn de kanarie in de kolenmijn: ze houden ons een spiegel voor over hoe we omgaan met ruimte en hoe we beton en groen met elkaar afwisselen”, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Hoe minder groen, hoe minder bijen, hoe minder groenten en fruit op ons bord belanden. Liedekerke en Beringen zijn een voorbeeld van hoe een gemeente met een goed bijenactieplan haar steentje kan bijdragen om van Vlaanderen opnieuw een thuis te maken voor de bij.”

Topartikels editie Ninove-Dender