Drie vrienden winnen in de categorie comedy eerste Belgian Podcast Award voor hun podcast ‘Mij Gedacht’

In de podcast ‘Mij Gedacht’ bespreken Daan (30), Xander (34) en Frederik (34), drie vrienden uit Liedekerke, telkens een aflevering van de VRT-reeks F.C. De Kampioenen. Maar wie luistert, zal merken dat er veel meer dan louter een aflevering van de populaire tv-reeks besproken wordt. “Ik wilde een podcast maken die het beste combineert van de podcasts The Flop House en The Worst Idea of All Time”, zegt Frederik. “Een reeks als F.C. De Kampioenen leek me de perfecte kapstok om een satirische podcast aan op te hangen: iedereen kent de serie – de ene vindt het geweldig, de andere verschrikkelijk – en tegelijk geeft ze een schitterende kijk op het Vlaanderen van weleer. Karikaturaal natuurlijk, maar toch. Op tweede kerstdag 2015 zijn we eraan begonnen en kijk, na amper zes zich tergend traag voortslepende jaren volgt dan toch de erkenning.”

De heren nemen dan ook hun tijd. Een aflevering van de podcast duurt algauw drie à vier uur. “We hebben er nu 96 achter de kiezen, voor de laatste hebben we 24 uur aan één stuk door gepodcast, dus we zitten ongeveer in een derde. Normaal hangen we er nog zeker twaalf jaar aan vast, wat betekent dat we zeker achttien jaar van onze levens zullen hebben gewijd aan iets waarvan we al na twee weken wisten dat het dat absoluut niet verdient”, aldus Frederik.

Wie dus denkt dat het trio grote fan is van de reeks, heeft het dus mis. “We zijn allerminst fans van de reeks, maar natuurlijk geen onmensen: we hebben best respect voor wat de makers en acteurs hebben gepresteerd. Die reeks is cultureel erfgoed en heeft miljoenen mensen talloze fijne avonden bezorgd. Maar het is zo’n beetje het tv-equivalent van een pak friet: op en top Vlaams met een grote schare voorvechters, maar in se toch vooral bazaar”, lacht Frederik.

“Dat is ook meteen de reden waarom onze afleveringen zo lang duren. Dat halfuurtje bespreken van de aflevering, daar kunnen we niet onderuit, maar we proberen dat te compenseren met persoonlijke anekdotes en gesprekken over de actualiteit. Het is eigenlijk meer een bizar tijdsdocument over drie jongemannen die hun weg zoeken in een rare maatschappij.”

Het hoge satirische gehalte van de podcast heeft hen ondertussen ook al een actieve en trouwe fanbasis opgeleverd. De luisteraars maakten zelfs al een website, een wiki en een webshop aan. “Onze achterban is nogal fanatiek. Soms sturen ze cadeautjes op of komen ze ons voor het opnemen snel een bak bier of een hoop snacks brengen. Per aflevering krijgen we ook ongeveer veertig mails, die we tot voor kort stuk voor stuk voorlazen. De luisteraars fungeren echt als een vierde man. Minder fijn was de aangetekende brief die we afgelopen zomer toegestuurd kregen van de VRT. Blijkbaar strookte ons logo niet helemaal met hun richtlijnen rond merchandise. Al zou alles ondertussen uitgeklaard moeten zijn.”

Ondertussen is de reeks al 260.000 keer beluisterd en deze week leverde het Daan, Xander en Frederik ook eeuwige roem op door hun titel van beste comedypodcast tijdens de eerste Belgian Podcast Awards. “Dat was verwacht en onverwacht tegelijk. Echt bekend zijn we nog niet. Maar kom, ergens is het ook wel fijn om wat underground te zijn”, vindt Frederik.

En wat gaan ze doen als ze alle afleveringen becommentarieerd hebben? “Dan gaan we eindelijk eens iets góéds bekijken. Postbus X of zo. Nee, daar hebben we nog niet over nagedacht. Eerst deze straf uitzitten.”

Topartikels editie Ninove-Dender