Verkeer in centrum rijdt te snel

Op vraag van oppositiepartij N-VA wil het gemeentebestuur van Liedekerke iets doen aan snelheidsduivels in het centrum. Een zebrapad in de Warandestraat is de eerste stap.

In het centrum van Liedekerke geldt overal een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Maar volgens Kasper Daem van N-VA Liedekerke houden veel automobilisten zich niet aan de snelheid. “De Warandestraat wordt dagelijks voor veel zwakke weggebruikers overgestoken. Vaak gaat het ook om mensen met kinderen aan de hand. Zelf heb ik daar ook ervaring mee. Maar probeer er eens met je kinderen de straat over te steken: het is er levensgevaarlijk. De autobestuurders houden er geen rekening met de hoffelijkheid tegenover voetgangers in een zone 30”, zegt Daem.

Volgens de lokale N-VA-voorzitter kan de aanleg van een zebrapad al soelaas bieden. “Automobilisten zullen aandachtiger zijn voor overstekende voetgangers en sneller voorrang verlenen. Als ze beseffen dat er oversteekplaatsen zijn, zullen ze misschien ook trager rijden.”

Schepen van mobiliteit Dirk Lodewijk (sp.a) beseft dat er een probleem is. “Maar het gaat meestal om enkele zotten die te snel door ons centrum rijden.” Het gemeentebestuur zal wel bekijken waar het best een zebrapad in de Warandestraat kan aangelegd worden. “In een zone 30 is een zebrapad normaal gezien niet van toepassing. Het kan ook een vals gevoel van veiligheid creëren. Maar we willen wel onderzoeken of de oversteekplaats nut heeft.”

Topartikels editie Ninove-Dender