Hondenweide in Liedekerkebos 'is niet de moeite om te communiceren'

Oud-gemeenteraadslid Danie Monfrans (Open VLD) betreurt dat Liedekerke zich niet de moeite getrooste om de komst van een hondenweide in Liedekerkebos te communiceren.

Monfrans lanceerde de vraag naar een afgebakende losloopweide voor honden in Liedekerkebos al twee jaar geleden, toen ze nog in de gemeenteraad zat.

Ze motiveerde dat veel hondenliefhebbers, die geregeld met hun viervoeter gaan wandelen in het bos, vragende partij waren voor een hondenweide en verwees verder naar de al bestaande hondenweide in het provinciaal domein van Kessel-Lo.

Toenmalig milieuschepen Hugo Asselman (CD&V) speelde de vraag door aan het Agentschap Natuur en Bos (ANB), beheerder van het Liedekerkebos, dat meteen positief stond tegenover het voorstel.

De uitvoering nam wat tijd in beslag, maar nu blijkt dat de hondenweide toch al klaar was bij de opening van de jongste editie van de Week van het Bos in oktober, doch dat de gemeente ‘het niet de moeite vond om dit te communiceren’.

‘Ik was door een operatie aan mijn knie zelf enkele maanden weinig mobiel, maar nu ik van de dokter dagelijks wat moet wandelen, stelde ik tot mijn verbazing deze week vast dat die hondenweide er intussen al was’, vertelt Monfrans.

De onderwijzeres op rust, die intussen lid is van de gemeentelijke milieuraad, informeerde bij de milieuambtenaar en leerde dat die wel had voorgesteld om een soort openingsmoment te doen rond de hondenweide, maar dat hij een njet kreeg van het college.

‘Allicht omdat het voorstel van de oppositie kwam. In Liedekerke heeft de meerderheid het daar nog steeds lastig mee’, stelt Monfrans.

Groot succes

De hondenweide, vlak naast de parking van het bos in de Schelfhoutstraat, blijkt intussen wel een groot succes.

Er worden dagelijks tientallen hondenliefhebbers gesignaleerd die er hun dier uitlaten.

‘Ik ben heel blij met de realisatie, al is er wel nog nood aan een vuilnisbak om de zakjes met hondenpoep in te deponeren. Iemand hing intussen een plastic zak waar de hondenbaasjes het afval in droppen.’

Schepen van Communicatie Katia Segers (SP.A) erkent dat het gemeentebestuur er inderdaad beter aan had gedaan om hierover iets te communiceren.

‘De hondenweide is zonder twijfel een aanwinst voor de vele gebruikers van het bos. Ze lost tegelijk een al lang sluimerend probleem op met loslopende honden’, aldus Segers.

‘De vele hondenliefhebbers hebben de weide dankzij de mond-tot-mondreclame gelukkig snel gevonden, maar ik ben zelf de eerste om te stellen dat onze gemeente op vlak van communicatie nog een ganse weg heeft af te leggen.’

hondenloopweide liedekerkebos 1

BANNER LIEDEKERKE