Tijdens de lifestylebeurs Sfeer in Flanders Expo werd Yanick Dehandschutter van restaurant Sir Kwinten uit Lennik vandaag uitgeroepen tot ‘Sommelier of the Year 2015’.
Deze verkiezing is geen wedstrijd, maar een erkenning van de beste sommelier van het jaar op het werkveld.
Daarbij staan dagelijkse inzet en professionalisme centraal. Yanick is meteen de jongste sommelier ooit die verkozen werd tot ‘Sommelier of the Year’.
De verkiezing van ‘Sommelier of the Year’ verliep in twee fasen. Eerst mocht het publiek via de website www.sommelieroftheyear.be punten toekennen. Per provincie was er één winnaar.
Uit deze groep van provinciale laureaten werd de nationale winnaar gekozen door een jury van culinaire specialisten. Ook de provinciale winnaars mochten onderling voor elkaar stemmen (behalve voor zichzelf).
Het resultaat van deze twee stemmingen duidde de uiteindelijke winnaar aan, nl. Yanick Dehandschutter. Hij mag voortaan de titel ‘Sommelier of the Year 2015’ dragen.
Met deze verkiezing vervoegt Yanick het selecte kransje van eerder winnaars van de verkiezing ‘Sommelier of the Year’, zoals Pieter Verheyden (Hof van Cleve), Joachim Boudens (Hertog Jan), Andy De Brouwer (Les Eleveurs), Fabrice D’Hulster (Sea Grill), Karel Lismont (restaurant Ambrozijn, nu Modevino) en Bart Lamon (Le Chateau du Mylord).
Het is de derde belangrijke prijs die Yanick in de wacht sleept. Eerder werd hij al ‘Eerste Sommelier van België 2012’, de meesterschapswedstrijd van de Gastronomische Club Prosper Montagné.
In 2013 won hij de wedstrijd ‘Beste Sommelier van België’ van de Belgische Sommeliersgilde. Yanick heeft daarmee alle belangrijke Belgische sommelierwedstrijden op zijn naam staan.
Het wijnrestaurant Sir Kwinten op de Markt in Lennik werd opgestart door Yanicks ouders, Frank Dehandschutter en Karine Limbourg.
Sinds 2009 heeft Yanick de dagelijkse leiding over Sir Kwinten.