Tuinen Chrysantenlaan nog niet vrijgegeven

In de Chrysantenlaan, in de wijk Cantillon in Ternat, voerde de firma De Meuter zaterdag de eerste fase uit van de sanering van enkele tuinen, na de brand van een tuinhuis vorige week dinsdag. Bij die brand kwamen asbestdeeltjes vrij en die verspreid raakten over de nabijgelegen tuintjes.

Met een ploeg van 8 mensen werden de asbestresten in de tuinen verwijderd door mensen die speciaal uitgerust waren met materiaal om dergelijke opruimingen uit te voeren.

Gewapend met speciale pakken, stofmaskers, speciale stofzuigers hebben ze vanaf 7 uur ’s morgens niets anders gedaan dan stukjes asbestplaten opgeraapt en in daartoe bestemde dubbele speciale plastic zakken gestoken.

De plaats van de opruiming werd voor publiek afgesloten. Zowel milieuambtenaar Thiebaut Jurgen, burgemeester Ronald Parys  als de bodemsaneringsdeskundige van ABO, Sam Hertsens, hielden een oogje in het zeil.

Deze week worden enkele stalen genomen van de bodem en afhankelijk van het resultaat zal er eventueel nog bijkomend moeten gesaneerd worden. Ook het afgraven van grond tot het stukspuiten van het gras en daarna opzuigen met een stofzuiger met speciale filter, behoort tot de mogelijkheden.

Ondertussen blijft het verbod gelden om de tuinen te betreden.